Ce spune ministrul Educației despre admiterea la liceu prin examen separat, după acuza că ar fi "cedat în faţa industriei de meditaţii din România"
- Scris de Ziua de Cluj
- 05 Apr 2023, 13:00
- Educaţie
- Ascultă știrea
Ministrul Ligia Deca a susținut în Parlament că admiterea la liceu realizată prin examen separat de Evaluarea Națională, la profilurile cu concurență mare, este "o soluție bună", precizând că "poate fi îmbunătățită dacă va fi cazul" prin dezbaterea parlamentară.
Prezentă astăzi, 5 aprilie, în plenul Senatului la Ora Guvernului, Ligia Deca a fost acuzată de senatorul USR Ştefan Pălărie că a "cedat în faţa industriei de meditaţii din România, cea are împarte astăzi elevii în săraci fără viitor şi elevi cu bani care îşi pot cumpăra accesul la un examen special pentru ei în licee. În România, asta ne spun părinţii, învăţământul a ajuns zero dacă nu este însoţit de meditaţii".
"Formula actuală reprezintă deja o venire în întâmpinare a feedback-ului primit în dezbaterea publică a legilor. Varianta inițială, de 90% din locurile pentru profilurile din liceele cu competiție care mergeau în concurs, a fost ajustată. Avem acum 60% din locuri care se alocă pe baza unui concurs național și, subliniez, național", a precizat, pe această temă, ministrul Educației, Ligia Deca, conform Edupedu.ro.
Conform acesteia, subiectele sunt elaborate de către Centrul Național pentru Evaluare din Ministerul Educației, iar corectura se face ca la Evaluarea Națională, "deci nu avem riscuri, avem doar asigurată o potrivire mai bună cu profilul pe care elevul și familia sa îl aleg pentru următorii 4 ani de liceu".
"Este normal ca un copil care urmează o specializare de tip matematică-fizică, de exemplu, să știe că poate să performeze într-un program care înseamnă 10-12h de matematică și științe pe săptămână. Mi se pare normal să știm acest lucru și nu să îl descoperim pe parcursul liceului.
Dar dacă un copil are o zi proastă în ziua acestui examen, există și opțiunea ca pe 40% de locuri rămase la acel profil competitiv să poată concura cu media de la Evaluarea Națională. Deci avem adresate și nevoia de potrivire cu profilul și nevoia de echitate în sistem.
Considerăm că este o soluție bună, care, sigur, prin dezbaterea parlamentară sunt convinsă că poate fi îmbunătățită dacă va fi cazul", a explicat Ligia Deca.