Cine a câştigat rectoratul UTCN

Cine a câştigat rectoratul UTCN
Marius Bulgaru, Vasile Ţopa şi Ţălu Ştefan au fost cei trei candidaţi care s-au luptat pentru cea mai înaltă funcţie a Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN).

Vasile Ţopa, cel care a ocupat în ultima jumătate de an funcţia de rector interimar, este cel care a câştigat şefia UTCN, la o diferenţă uriaşă de voturi faţă de contracandidaţii săi. Concret, Ţopa a strâns nu mai puţin de 677 de voturi, Marius Bulgaru 134, în timp ce Ştefan Ţălu a primit numai cinci voturi.

Vasile Ţopa a urmat cursurile UTCN, iar în 1998 a devenit doctor în Inginerie Electrică, cu teza Contribuţii la rezolvarea prin tehnici numerice de optimizare a problemelor inverse de câmp electromagnetic. Până în anul 1984 a fost inginer stagiar la Regionala de Căi Ferate Cluj, secţia IFTE Cluj - Napoca, iar timp de un an a fost inginer stagiar cu activităţi de cercetare. A ocupat, pe rând, funcţiile de asistent, şef lucrări, conferenţiar şi profesor la UTCN, fiind şi directorul centrului de cercetare în ELectroMagnetism Aplicat (ELMA). Din octombrie 2015, Ţopa a ocupat şi funcţia de rector interimar, după pensionarea lui Vlaicu.

În planul managerial publicat, Ţopa propune ca viziune managerială pentru următorii patru ani elemente organizatorice precum crearea de parteneriate între licee și universitate prin accesare de fonduri, revizuirea planurilor de învăţământ (în colaborare cu mediul socio-economic), evaluarea și actualizarea continuă a programelor analitice, în vederea corelării conţinutului disciplinelor cu calificarea universitară oferită la absolvire, modernizarea cursurilor şi a activităților practice, accentuarea caracterului practic al activităților de laborator, aplicațiilor, proiectelor de an, introducerea în toate planurile de învățământ a cel puțin unui curs de antreprenoriat, dezvoltarea şcolilor doctorale ca elemente strategice, creșterea suportului financiar acordat doctoranzilor, organizarea cursurilor de consiliere educațională pentru cadrele didactice care sunt desemnate drept consilieri. Acelaşi document cuprinde şi măsuri precum monitorizarea inserţiei absolvenţilor pe piaţa muncii, dezvoltarea dimensiunii internaţionale a universităţii sau consolidarea și dezvoltarea relațiilor cu mediul economico-social.

Comenteaza