Consiliul Rectorilor, "toleranță zero" față de hărțuire și abuz: "Universitățile să identifice și să sancționeze fără întârziere astfel de comportamente"

Consiliul Rectorilor, "toleranță zero" față de hărțuire și abuz: "Universitățile să identifice și să sancționeze fără întârziere astfel de comportamente"

Consiliul Naţional al Rectorilor a adoptat, miercuri, o rezoluţie prin care condamnă cu fermitate orice formă de abuz şi hărţuire, sexuală sau de orice fel, în comunitatea universitară.

Consiliul Naţional al Rectorilor condamnă "cu fermitate orice formă de abatere de la normele de etică şi deontologie profesională care ştirbeşte demnitatea beneficiarilor direcţi ai dreptului la educaţie sau lezează ocrotirea drepturilor acestora, orice formă de hărţuire, sexuală sau de orice fel, în comunitatea universitară".

"Consiliul Naţional al Rectorilor reiterează angajamentul său pentru o politică de toleranţă zero faţă de hărţuire şi abuz în mediul universitar. Asemenea comportamente nu pot şi nu trebuie tolerate sub nicio formă. Facem un apel direct către toate universităţile din România să condamne şi să sancţioneze astfel de comportamente. (...) Facem un apel direct către toate universităţile din România să identifice şi să sancţioneze fără întârziere astfel de comportamente, în conformitate cu prevederile legale", se arată în rezoluţia adoptată miercuri de CNR, scrie Agerpres.

Documentul prevede, de asemenea, că instituţiile de învăţământ superior trebuie să revizuiască şi să consolideze prevederile în domeniul eticii şi deontologiei profesionale cuprinse în codul de etică şi deontologie universitară, în regulamentele şi metodologiile stabilite la nivelul instituţiei, dar şi în documentele strategice care decurg din misiunea asumată.

"Aceste documente trebuie să creeze un cadru eficace pentru combatarea oricărei forme de încălcare a normelor de etică şi deontologie universitară, să includă prevederi clare şi riguroase care să prevină şi să contracareze astfel de manifestări, precum şi proceduri eficiente pentru raportarea şi investigarea acestora. Respectarea demnităţii umane, încurajarea unui mediu participativ în care fiecare membru al comunităţii universitare se simte apreciat şi este încurajat să îşi aducă propria contribuţie la dezvoltarea academică, este incompatibilă cu orice manifestare care poate fi considerată agresivă, verbal sau fizic, tratament umilitor, exploatare, discriminare sau hărţuire de orice natură", se mai spune în rezoluţie.

Este menţionat faptul că instituţiile de învăţământ superior trebuie să realizeze activităţi de prevenire a încălcării normelor de etică şi deontologie profesională, de informare cu privire la aceste norme şi mecanismele de sesizare a oricăror abateri. Atunci când astfel de încălcări sunt identificate, se impune nu doar sancţionarea lor conform prevederilor legale, dar şi stabilirea unor mecanisme active de sprijin pentru victime, inclusiv prin consiliere psihologică, se precizează în documentul adoptat.

Comenteaza