Crește valoarea burselor sociale și de merit pentru anul școlar viitor. Bursa de performanță dispare

Crește valoarea burselor sociale și de merit pentru anul școlar viitor. Bursa de performanță dispare

În draftul legilor Educației, varianta ministrului Ligia Deca, ar fi prevăzută, pentru anul școlar 2023-2024,  creșterea sumelor pentru bursele sociale și de merit.

Bursa socială ar crește cu 100 de lei, ajungând la 300 de lei, iar cea de merit crește până la 450 de lei de la 200 de lei cât este în prezent, potrivit draftului legilor Educației, în varianta Deca, obținut de Edupedu.ro.

De asemenea, bursa de performanță, care se acordă în prezent, dispare din proiectul legilor Educației. De precizat, în proiectele de lege se menționează că valoarea minimă a burselor și criteriile de acordare se reglementează prin ordin de ministru (n.red cum este și în prezent), dar precizează valorile burselor pentru anul școlar viitor 2023-2024.

Proiectele legilor Educației în varianta Deca, adică reformulate după încorporarea amendamentelor propuse în vară la proiectele legilor Cîmpeanu nu sunt făcute publice deocamdată, dar sunt finalizate de ministerul Educației. Urmează ca experții din partide să lucreze cu ministerul Educației la noile legi până la 1 februarie 2023. Apoi, proiectele să treacă prin Guvern până la 15 februarie, iar Parlamentul să aprobe legile Educației Deca până pe 15 martie.

În proiectul legilor Educației, actualizate în varianta Deca, obținute de Edupedu.ro, bursa de merit crește cu 250 de lei, de la 200 de lei, cât e în prezent potrivit Hotărârii de Guvern nr. 1138 / 2022 din septembrie, la 450 de lei. Criteriile și valoarea burselor se stabilesc ăn prezent prin ordin de ministru, scrie în Legea Educației în vigoare.

 
În varianta legilor Deca apare o modificare legată de stabilirea criteriilor pentru acordarea burselor, deși se va face tot prin ordin de ministru, implică încă o instituție: “Cuantumul minim al burselor și metodologia cadru de acordare a burselor sunt adoptate prin ordin al ministrului educaţiei, la propunerea Consiliului Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Preuniversitar (CNFÎP).”

În proiectele legilor Deca, bursa socială ar crește cu 100 de lei, de la 200 de lei cât este în prezent, la 300 de lei, potrivit draftului proiectelor legii Educației. Totodată, Bursa de performanță dispare în varianta actuală a legilor. Bursa profesională se redenumește și ca fiind bursă tehnologică și are aceeași valoare ca în prezent, 300 de lei pe lună.

Bursele de excelență olimpică rămân la fel ca în proiectul legii lui Sorin Cîmpeanu: bursa de excelenţă olimpică I/internaţională – 1.000 lei/lună, bursa de excelenţă olimpică II/naţională – 700 lei/lună.

Condițiile de acordare a burselor de excelenţă olimpică se modifică pentru cei care iau bursă de excelență olimpică I, adică acei elevi care iau premiile I, II, III la olimpiade școlare internaționale. Mai exact, beneficiază de un premiu în cuantum egal cu valoarea cumulată a bursei pentru un an școlar și elevii din ultimul an de studii. În prezent această prevedere este valabilă doar pentru elevii care care iau bursă de excelență II, adică premiații primelor 3 locuri la olimpiade naționale.

Comenteaza