Cu ce îi aşteaptă universităţile pe absolvenţii de bacalaureat
- Scris de Andra-Daria Szasz
- 10 Iul 2013, 00:01
- Educaţie
- Ascultă știrea
Instituţiile de învăţământ superior din Cluj organizează examene de admitere, pentru anul academic 2013-2014.
UBB - 5.000 de locuri la buget, 10.000 la taxă
Cea mai mare universitate din Cluj-Napoca, Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) a decis, în acest an, să organizeze examene de admitere. Oferta educaţională pentru anul 2013-2014 cuprinde, potrivit reprezentanţilor instituţiei, aceleaşi specializări ca în anul precedent: sunt 21 de facultăţi. În plus, UBB propune, pentru viitorul an universitar, trei programe de licenţă noi: Literatură universală şi comparată şi Studii culturale, ambele în limba maghiară şi Administrarea afacerilor, pentru extensia de la Bistriţa.
"Avem aproximativ 5.000 de locuri disponibile la buget, la taxă sunt 10.000. În plus, sunt 3.000 de locuri disponibile la distanţă şi frecvenţă redusă", a arătat purtătorul de cuvânt al UBB, Paul Fărcaş. Înscrierile încep în 15 iulie. "Fiecare facultate organizează un examen de admitere, dar modalitatea de examinare e diferită: poate fi eseu, scrisoare de motivaţie, test de aptitudini. Fiecare facultate şi-a ales modalitatea de admitere şi şi-a publicat criteriile şi bibliografia pe site", a adăugat Fărcaş.
UTCN - 3.000 de locuri la buget, 1.700 la taxă
Absolvenţii de liceu pot opta pentru cele 106 specializări pe care le oferă Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN). Potrivit reprezentanţilor instituţiei, în anul universitar 2013 - 2014, instituţia de învăţământ superior are 3.200 locuri la buget şi 1730 locuri la taxă. Trei din cele nouă facultăţi ale UTCN organizează şi examene de admitere. Înscrierile încep în 15 iulie. Absolvenţii de liceu vor trebui să treacă de un examen pentru a fi studenţi la Facultatea de Arhitectură şi Urbanism, la Facultatea de Automatică şi Calculatoare şi la Facultatea de Construcţii. "Ca modalitate de admitere, în UTCN admiterea se face pe comisii, o comisie putând avea una sau mai multe facultăţi. Există facultăţi care organizează admitere prin concurs de dosare şi există facultăţi care organizează examen de admitere cu test la matematică, sau, cum este cazul Facultăţii de Arhitectură - cu test la desen tehnic", a explicat purtătorul de cuvânt al UTCN, Mirela Boţan.
UMF - 601 locuri la buget, 259 la taxă
Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Iuliu Haţieganu, prima universitate de profil din ţară, organizează examene de admitere la studiile de licenţă. La specializarea Medicină generală şi Medicină dentară, UMF Cluj a scos la concurs, pentru anul universitar 2013-2014, numai locuri la buget. Potrivit reprezentanţilor UMF Cluj, la Medicină Generală vor fi disponibile 290 de locuri la buget, niciun loc la taxă şi cinci locuri pentru studenţii care vor să urmeze o a doua facultate. "Pentru admiterea la fiecare specializare a UMF Cluj există un examen, iar proba unică se dă în limba română. Este un sistem grilă stabilit de fiecare facultate în parte. Pentru specializările Medicină şi Medicină dentară testul constă într-un test grilă cu întrebări din biologie şi chimie. Ponderea întrebărilor este de 50 - 50%", a arătat purtătorul de cuvânt al UMF, Ioana Bunea. Înscrierile pentru admiterea în UMF Cluj încep în 15 iulie. Absolvenţii de liceu pot opta pentru următoarele specializări: Asistenţă medicală generală - 40 locuri la buget, 60 la taxă, Radiologie - 15 locuri la buget, 15 la taxă, Balneofizioterapie - 30 locuri la buget şi 45 la taxă. Studenţii care optează pentru Medicină dentară vor concura pentru 82 de locuri la buget. Studenţii care doresc şi o a doua specializare vor avea la dispoziţie trei locuri în plus. La Tehnică dentară sunt 30 de locuri la buget şi 20 la taxă. La specializarea Farmacie sunt 94 de locuri bugetate şi 69 la taxă, iar la Nutriţie sunt disponibile 20 de locuri la buget şi 50 la taxă. "Olimpicii internaţionali care optează pentru cursurile UMF sunt declaraţi admişi fără un examen de admitere. De asemenea, laureaţii Olimpiadelor Naţionale la specializările Fizică, Biologie, Chimie, Matematică şi Informatică, dar şi membrii lotului naţional lărgit de Biologie sau Chimie beneficiază de aceeaşi facilitate", a punctat Bunea.
UAD - 148 locuri la buget, 133 la taxă
Absolvenţii de liceu care doresc să devină studenţi la Universitatea de Artă şi Design (UAD) din Cluj-Napoca trebuie să treacă printr-un examen de admitere compus din două probe şi un interviu pe baza mapei cu lucrări depuse la înscriere. "În cazul UAD Cluj-Napoca, la înscrierea la admitere nu se ia în considerare nici nota de la bac, nici media anilor de liceu. Ceea ce poate conta, în cazul în care există astfel de candidaţi, este premiul obţinut la Olimpiada de specialitate, fapt care poate da candidatului intrarea la UAD fără să fie necesară admiterea. În cazul în care sunt mai mulţi astfel de candidaţi se face, totuşi, o selecţie, sub forma unui examen oral pe marginea portofoliului de lucrări, pentru a descoperi care sunt candidaţii care merită să intre din oficiu, deoarece nu putem păstra toate locurile de la buget numai pentru astfel de candidaţi", a declarat purtătorul de cuvânt al UAD, Gabriela Rostaş. Înscrierile încep în 15 iulie. UAD Cluj-Napoca are disponibile 148 de locuri la buget, la specializările Pictură, Sculptură, Grafică, Fotografie, Conservare şi Restaurare, Design textil, Modă - design vestimentar, Ceramică - Sticlă - Metal şi Design. Instituţia de învăţământ superior are încă 133 de locuri la taxă şi 15 locuri pentru cetăţenii din Republica Moldova.
USAMV - 855 locuri la buget, 972 la taxă
Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca scoate la concurs, pentru anul academic 2013 - 2014, 855 de locuri la buget şi 972 la taxă. Absolvenţii de liceu pot opta pentru a urma cursurile celor şase facultăţi din cadrul USAMV: Facultatea de Agricultură, Facultatea de Horticultură, Facultatea de Zootehnie şi Biotehnologii, Facultatea de Medicină Veterinară şi Facultatea de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor. Înscrierile încep în 15 iulie. Potrivit reprezentanţilor instituţiei, candidaţii care optează pentru Facultatea de Medicină Veterinară vor susţine un test grilă din biologie. Pentru celelalte specializări va fi un concurs de dosare.
AMGD - 160 locuri la buget, şapte locuri la taxă
Academia de Muzică Gheorghe Dima (AMGD) oferă, în anul universitar 2013-2014, 164 de locuri la buget şi 7 la taxă. Pentru a putea deveni studenţii AMGD, absolvenţii de liceu vor trebui să treacă de un examen. "Avem 160 locuri bugetate, din care două pentru romi, două locuri pentru tinerii din Republica Moldova care au susţinut bacalaureatul în România şi încă două pentru românii de pretutindeni şi şapte locuri la taxă", a arătat prorectorul AMGD, Vera Negreanu. Absolvenţii de liceu pot opta pentru cele şapte specializări: Interpretare muzicală - instrumente, Interpretare muzicală - canto, Artele spectacolului muzical, Pedagogie muzicală, Compoziţie, Muzicologie şi Dirijat. Înscrierile la AMGD vor începe în 16 iulie, iar probele de concurs se vor desfăşura în perioada 22-25 iulie.