Cum va arăta HUB-ul educațional de aproape 100 milioane de euro, promis la Cluj

Cum va arăta HUB-ul educațional de aproape 100 milioane de euro, promis la Cluj

Peste 96 de milioane de euro ar urma să fie investiți în Borhanci, într-un hub educațional cu creșă, grădiniță, școală, bazin olimpic, patinoar și pădure-parc.

Proiectul de amenajare a unui hub educațional în Borhanci a primit undă verde din partea consilierilor locali din Cluj-Napoca. Proiectul se întinde pe o suprafață de 70 de ha, în zona viitoarei centuri metropolitane, iar investiția a fost evaluată la 478.547.909,91 lei, adică peste 96 milioane de euro. O parte din sumă va fi asigurată din PNRR, iar o parte de la bugetul local și din alte surse legal constituite conform legii. Din estimările Primăriei, proiectul ar urma să fie gata în aproximativ 3 ani.

HUB-ul din Borhanci va include:

- Creșă cu 11 grupe a câte 9 copii
- Grădiniță 8 grupe a câte 20 copii
- Școală gimnazială formată din 3 corpuri de clădire și sală de sport
- Liceu cu laboratoare și sală de sport
- Bazin de înot acoperit cu capacitate de 1000 spectatori, cu zone dedicate competițiilor sportive de natație ce includ un bazin olimpic de înot, un bazin olimpic de sărituri, o zonă de gradene pentru spectatori, zone de agrement, un bazin de inițiere, saune, jacuzzi, vestiare
- Bază sportivă: agrement și terenuri sportive, activități recreative cu acces nelimitat: locuri de joacă pentru copii, zonă șah, zonă ping-pong, zona aparatelor fitness, zonă skate și zonă parkour, amfiteatru deschis cu gradene și un grup sanitar public
- Pădure-parc, pe o suprafață de peste 50 ha, care include traseu pentru dirtbike, grădină și parc tematic
- Infrastructură: străzi, trotuare și rețele edilitare.

Conform municipalității, creșa și grădinița vor fi organizate cu un număr minim de 8 grupe pentru fiecare, pentru școala un număr minim de 27 săli de clasă, iar pentru liceu un număr minim de 12 săli de clasă. Centrul va dispune și de săli de educație fizica și teren de sport în exterior.

Pe o suprafață de 60 hectare, Pădurea-parc va cuprinde plantații masive de arbori, zone de poiană, o grădină urbană închisă, o zonă special amenajată pentru plimbare patrupede, alei, clădiri cu funcțiuni publice, punct de belvedere, tiroliană, traseu dirt bike de tip backyard, culoare de alergare și parcare.

Baza sportivă va include terenuri pentru tenis de câmp, padel, tenis cu piciorul, baschet, mini fotbal, badminton, volei. Acestea vor fi împrejmuite şi vor beneficia de suprafeţe sintetice adaptate, nocturnă şi acces liber (cu programare); terenuri de beach volley cu nisip şi teren sintetic de baschet 3X3.

Bazinul de înot cu dimensiuni olimpice va fi unul acoperit, cu toate dotările și anexele necesare pentru inițiere, antrenament și competiții.

Infrastructura stradală va dispune de locuri de odihnă și relaxare, soluții eficiente pentru iluminat stradal cu led (din surse alternative precum panouri fotovoltaice), sistem de irigații modern automatizat, cișmele pentru perioada caniculară, acces dedicat persoanelor cu handicap și obiecte contemporane de mobilier urban. Vor fi instalate stații de reîncărcare a autovehiculelor electrice şi hibride, precum și crearea/modernizarea/extinderea sistemelor bike-sharing.

 

Comenteaza