Date îngrijorătoare: Peste 30% dintre adolescenţi stau până la 6 ore pe zi pe internet/ 2 din 5 copii au fost jigniți sau au primit mesaje supărătoare online
- Scris de Ziua de Cluj
- 06 Feb 2024, 16:47
- Educaţie
- Ascultă știrea
Rezultatele unei cercetări realizate de organizaţia "Salvaţi Copiii" arată că aproximativ o treime dintre adolescenții cu vârste cuprinse între 16 și 17 ani din România petrec între 4 și 6 ore pe zi pe Internet, iar 14% depăşesc acest prag.
O treime dintre adolescenţii de 16 - 17 ani (34%) petrec o perioadă considerabilă de timp navigând pe Internet, fiind online între 4 şi 6 ore pe zi, iar 14% depăşesc acest prag, relevă cercetarea sociologică "Internetul în familie", lansată marţi de organizaţia "Salvaţi Copiii". Evenimentul a avut loc cu prilejul Zilei Internaţionale a Siguranţei pe Internet.
"Organizaţia Salvaţi Copiii organizează în această zi evenimente deosebite pentru a pune în lumină importanţa educaţiei, dar şi protecţiei copiilor în zona de online. Anul acesta ne ocupăm un pic de părinţi. Am făcut şi o mică cercetare să vedem ce ştiu părinţii despre ceea ce fac copiii lor în online şi să vedem ce mijloace avem pentru a-i ajuta pe părinţi să fie cât mai aproape de copiii lor", a declarat, conform Agerpres, Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv al "Salvaţi Copiii".
Alexandrescu a precizat că studiul a fost făcut în luna ianuarie în rândul a 2.000 de părinţi care au copii între 7 ani şi 17 ani.
Potrivit studiului, vizionarea de conţinut video de către copii şi jocurile sunt principalele activităţi indicate de părinţi.
"Vizionarea de conţinut video are incidenţa maximă la copiii cu vârsta sub 5 ani de aproximativ 80% şi scade spre 50% în cazul adolescenţilor. Utilizarea reţelelor de socializare creşte semnificativ odată cu vârsta, cu un accent deosebit pentru Instagram şi Whatsapp, accesate de 86% dintre adolescenţi, urmate de TikTok (70%). (...) Adolescenţii de 16 - 17 ani petrec o perioadă considerabilă de timp navigând pe Internet, 34% dintre ei fiind online între 4 - 6 ore pe zi şi 14% depăşind şase ore pe zi", conform studiului.
Aproximativ 75% dintre părinţi declară că cea mai mare îngrijorare a lor legată de utilizarea Internetului de către copii este expunerea acestora la conţinut nepotrivit sau posibilitatea ca aceştia să fie contactaţi online de persoane pe care nu le cunosc în viaţa reală. De asemenea, 59% dintre părinţi se tem că ar putea fi victime copiii lor ale infracţiunilor pe Internet.
Date din cercetare:
Doi din cinci copii spun că au fost jigniți sau au primit mesaje supărătoare pe internet, în creștere
cu aproximativ 3 puncte procentuale, comparativ cu 2021;
• Doar 17% dintre copii admit că au trimis altora astfel de mesaje cu conținut ofensator;
• Ponderea fetelor care afirmă că au fost jignite pe internet este cu 12 puncte procentuale mai
mare decât a băieților care au avut o astfel de experiență, iar copiii din mediul rural afirmă
într-o măsură mai ridicată că au fost jigniți /deranjați pe internet comparativ cu cei din mediul
urban;
• 77 % dintre copii afirmă că petrec cel puțin 3 ore zilnic, pe internet.
De asemenea, studiile realizate de către Organizația Salvați Copiii de-a lungul timpului arată că fenomenul de
cyberbullying continuă să reprezinte principala amenințare pentru copii în mediul virtual. Astfel, doar 3 din 10 victime ale abuzului cibernetic au avut încredere să discute cu cineva despre incident, de obicei un prieten
Organizaţia "Salvaţi Copiii" pune la dispoziţia părinţilor, pe oradenet.ro, ghidul "Copilul tău este în siguranţă pe Internet?", creat pentru a-i ajuta să aibă o mai bună înţelegere a pericolelor online şi pentru a le oferi suport în sprijinirea copiilor şi adolescenţilor.