Mircea Miclea: De ce este generația actuală a SUPERFICIALILOR. Cauze și efecte

Mircea Miclea: De ce este generația actuală a SUPERFICIALILOR. Cauze și efecte
| Foto: sursa - Colegiul Național „Liviu Rebreanu” Bistrița

Fost ministru al Educaţiei, prof. univ. dr. Mircea Miclea, a făcut o radiografie a generației actuale pornind de la realitățile lumii în care trăiește ea.

Profesorul catedrei de Psihologie, de la Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, Mircea Miclea a fost invitat să le vorbească profesorilor de la Colegiul Național ”Liviu Rebreanu” din Bistrița despre provocările profesiei într-o lume mult schimbată decât lumea în care s-au format și au trăit cei mai mulți dintre ei, a transmis timponline.ro

”E o lume supraabundentă în informații. Noi am trăit într-o lume săracă în informații. Erau câteva cărți, la bibliotecă, profesorul la catedră care știa câte ceva, altfel spus, catedra era un monopol al cunoașterii sau un mediator esențial între cunoaștere și beneficiar. De aceea se bucura de atât de mult respect.

Acum, cunoașterea e total diferită, e distribuită pe sute, zeci de mii de site-uri și s-a democratizat foarte mult accesul la educație. Dai 2-3 căutări și ajungi la cunoaștere. Sunt multe consecințe ale acestei supraabundențe de informații. Printre altele, catedra nu mai are aceeași valoare. E doar unul dintre locurile din care se poate afla cunoașterea. Se mai poate afla și la MTI pe care-l pot accesa prin internet și să asculți cursurile celor de acolo. Dar este o consecință: când e prea multă informație, procesarea ei e superficială”, a spus prof. Miclea.

Profesorul UBB a dat ca exemplu Breaking news-urile care inundă acum televiziunile de știri: ”Sunt acum atât de frecvente, cantitatea și frecvența este foarte mare, iar atunci creierul încearcă să se apere de această cantitate extrem de mare și una dintre reacții este superficialitatea prelucrării ei: nu are rost să țin minte o informație perisabilă și care, peste câteva ore, se va perima. Nu are rost să țin minte o informație pe care o găsesc în altă parte. Efectul este că devenim superficiali.

Este o carte întreagă despre această generație. Exact așa se și numește: Superficialii. Nu e o deficiență de caracter. Ei pur și simplu au devenit așa. Noi eram virtuoși și prelucram în adâncime, însă noi aveam mult mai puțină informație care nu intra în competiție cu altă informație, aveam mult mai mult timp și puteam aprofunda lucrurile. Această generație este superficială și la școală. Nu mai prelucrează informația, iar profesorii se supără, dar acesta este doar un efect”, a transmis Mircea Miclea. 

Comenteaza