De ce nu au primit unele școli din Cluj autorizație de funcționare

De ce nu au primit unele școli din Cluj autorizație de funcționare

Mai multe școli din județul Cluj și-au deschis porțile odată cu începerea noului an școlar cu toate că nu au autorizație de funcționare.

Toamna se numără bobocii, dar și școlile care nu sunt încă în regulă cu autorizările... Inspectorul școlar general al județului a explicat la ZIUA LIVE care este situația în județul Cluj.

"Sunt două tipuri de autorizații, DSP și ISU. Direcția de Sănătate Publică autorizează pe fiecare clădire, nu unitatea școlară - dacă în ansamblul școlii sunt 4 clădiri, fiecare trebuie să primească autorizație - și mai avem foarte puține obiective care nu au această autorizație, dar nu o au pentru că nu există apă potabilă în aceste clădiri, apă curentă este, pentru că există grupuri sanitare în interior. Problema a fost rezolvată local cu dozatoare cu apă pentru băut, dar nu este apă potabilă pentru că în aceste comunități nu este încă rezolvată problema la nivelul localității, însă sunt proiecte în derulare prin Consiliul județean și compania Apa Someș, iar lucrurile se vor regla în foarte scurt timp", a declarat Marinela Marc.

La celelalte autorizații, care țin de ISU, lucrurile sunt împărțite, spune inspectorul școlar general: "Sunt clădiri care nu au nevoie de autorizație pentru că au fost construite înainte de apariția legii și respectă parametrii. Cele mai multe sunt autorizate, sunt unele în curs de autorizare și mai sunt câteva care nu au această autorizație, dar asta nu înseamnă că aceste clădiri reprezintă un pericol pentru copii, că se prăbușesc clădirile. Unele sunt chiar clădiri noi, recepționate la standarde de calitate înaltă, dar pentru care emiterea avizului presupune o procedură destul de anevoioasă și uneori se împiedică de anumite detalii care acum nu mai corespund cu cele de la momentul proiectării, dar și aici se respectă legislația privind securitatea la incendiu, există proceduri în școli, se fac exerciții de alarmare, evacuare, se ține legătura cu reprezentanții ISU, deci nu reprezintă un pericol pentru copii și pentru angajații școlii".

Potrivit datelor furnizate de către ISU Cluj, la nivelul județului, în anul școlar 2021-2022 au fost în evidență 864 de clădiri în care s-au desfășurat activități care deservesc procesul educațional. Dintre acestea, 60% nu fac obiectul autorizării, 16% sunt autorizate, iar 24%  se află în curs de autorizare/obținere avize de securitate la incendiu.

Din punctul de vedere al autorizațiilor sanitare de funcționare, eliberate de către Direcția de Sănătate Publică a Județului Cluj, 90% dintre clădiri sunt autorizate DSP Cluj, iar 10% dintre acestea se află în curs de obținere a acestora, cu mențiunea că în 24 de unități administrativ-teritoriale, mediul rural, din județul Cluj, școlile nu beneficiază de apă potabilă, acest aspect fiind impedimentul principal în obținerea autorizației de funcționare.

Clujul, singurul județ din țară cu școli fără WC-uri în curte

Șefa IȘJ Cluj a afirmat că la nivelul județului există o preocupare pentru a investi în educație și a subliniat că județul Cluj este singurul din țară fără toalete în curte.

"Există această preocupare (de a investi în educație - n. red.), nu întâmplător suntem singurul județ în care nu mai există toalete în curte. În toate școlile din județ există grupuri sanitare în interior și apă curentă. Dacă nu s-ar fi investit, dacă nu s-ar fi scris proiecte, nu s-ar fi atras finanțări din nu s-ar fi întâmplat aceste lucruri", a precizat Marc.

Comenteaza