Doar 14 sesizări de hărțuire sexuală în 52 de universități în 5 ani. "Universitățile eșuează în a încuraja studenții să sesizeze cazurile"

Doar 14 sesizări de hărțuire sexuală în 52 de universități în 5 ani. "Universitățile eșuează în a încuraja studenții să sesizeze cazurile"

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România a făcut o analiză privind cazurile de hărțuire sexuală sesizate, în ultimii 5 ani, în 52 de universități publice din țară.

ANOSR a publicat o analiză pe baza răspunsurilor oficiale primite de la 52 de universități privind cazurile de hărțuire sexuală, potrivit G4Media.ro. Aceasta arată că, în 5 ani, s-au înregistrat puține sesizări, în condițiile în care doar un sfert dintre universitățile care au răspund oferă informații despre cum se depune o sesizare și ce se întâmplă ulterior.

„În presă, în social media, în grupurile de prieteni auzim tot mai des de cazuri de hărțuire sexuală în universități, însă cum stă situația la nivel instituțional? În perioada februarie-martie am cerut, prin legea 544 privind accesul la informațiile de interes public, toate sesizările privind cazurile de discriminare și hărțuire sexuală din ultimii 5 ani din toate universitățile publice”, se arată într-o postare a ANOSR pe Facebook. 
 
Cum arată cifrele?

„În 5 ani universitari, în 52 de universități publice au fost înregistrate 14 sesizări privind fapte de hărțuire sexuală.

În 5 ani universitari, în 52 de universități publice au fost înregistrate 22 de sesizări privind fapte de discriminare.

Vedem astfel că universitățile eșuează în a încuraja studentele și studenții să sesizeze aceste cazuri: prin lipsa de informare, prin lipsa de reglementări, prin procesul dificil de a sesiza cazurile și prin lipsa unor soluții reale, comunicate transparent.

Această lipsă de informare se vede și în date:

  • doar 23%, adică 12 universități din 52, menționează clar cum se face o sesizare.
  • doar 25%, adică 13 din 52 de universități, menționează ce se întâmplă în urma depunerii unei sesizări.

Cine hărțuiește și cine este hărțuit/ă?

  • în 23 de cazuri autorul faptei de hărțuire/discriminare este un profesor, iar victima un/o student/ă.
  • în 5 cazuri autorul faptei de hărțuire/discriminare este un profesor, iar victima un/o profesor/oară.
  • 20 din cele 21 persoane hărțuite sunt femei.
  • 14 din 15 autori ale faptelor de hărțuire sunt bărbați, 1 autor este femeie.

Putem observa un dezechilibru de puteri: în general profesorii cu influență se folosesc de legitimitatea și puterea pe care o au pentru a hărțui și pentru a minimiza experiențele studentelor.

Reamintim că pentru o studentă este cu atât mai greu să vorbească despre o experiență de hărțuire atunci când vine din partea unui profesor cunoscut: îi este teamă că nu va fi crezută, că va fi judecată, blamată sau izolată.

Prin lipsa informațiilor și a resurselor, universitățile creează un mediu în care studentele și studenții sunt vulnerabili în fața acestei forme de violență.”

Comenteaza