Doctorul Bode, salvat de Consiliul Naţional de Etică: "Nu a plagiat, dar are multe greşeli de citare"

Doctorul Bode, salvat de Consiliul Naţional de Etică: "Nu a plagiat, dar are multe greşeli de citare"

Consilul Național de Etică, subordonat Ministerului Cercetării, a decis că ministrul de Interne Lucian Bode nu a plagiat în teza sa de doctorat.

Ministrul de Interne nu ar fi plagiat în cazul tezei de doctorat, potrivit unei opinii a Consiliului Național de Etică (CNECSDTI) în coordonarea Ministerului Cercetării, condus de Sebastian Burduja, scrie Libertatea.

„Lucian Nicolae Bode nu este vinovat de abaterea de la normele de bună conduită în activitatea de comunicare, publicare, diseminare şi popularizare ştiinţifică, constând în plagiat”, a decis Consiliul Național de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI).

Lucrarea de doctorat a ministrului Lucian Bode, publicată în volumul Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul secolului XXI: România în context european actual” (Editura CA Publishing, 2021), „nu este plagiată, dar conține un număr mare de greșeli de citare, precum și un stil neuniform de citare”, se arată într-o hotărâre publicată marți de Consiliul Național de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI), instituția aflată sub coordonarea Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, condus de colegul de partid al lui Bode, Sebastian Burduja.

Potrivit raportului CNECSDTI, procentul de similitudine în urma analizei cu softul iThenticate a cărţii cu titlul „Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul secolului XXI: România în context european actual”, carte care a fost publicată de Lucian Nicolae Bode la Editura „CA Publishing – Marca Gândirii Inovative” în anul 2021 este cuprins între 14% şi 18%,  acestea fiind considerate procentaje maxime.

Astfel, raportul constată că lucrarea lui Lucian Bode „nu este plagiată, dar conţine un număr mare de greşeli de citare, precum şi un stil neuniform de citare”. CNECSDTI îi recomandă acestuia să întocmească o erată in extenso în care toate greşelile de citare să fie menţionate şi corectate.

În luna ianuarie, Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai a reanalizat teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, și a ajuns la concluzia că „suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate”, iar „abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona că teza este profund viciată”.



Comenteaza