Elevii cer cursuri de Educație sexuală, Educație media, Gândire critică și Inteligență emoțională
- Scris de Ziua de Cluj
- 28 Ian 2025, 16:55
- Educaţie
- Ascultă știrea

Consiliul Național al Elevilor transmite că sistemul educațional "trebuie să pregătească elevii pentru a face față provocărilor actuale" și că noile planuri-cadru trebuie să fie "în acord cu schimbările societale și cu progresele tehnologice recente, inclusiv evoluția inteligenței artificiale".
În apelul lansat marți de Consiliul Național al Elevilor, cu doar câteva zile înainte să fie puse în consultare publică noile planuri-cadru, organizația reprezentativă a elevilor amintește că 87% dintre elevi vor o libertate mai mare în alegerea disciplinelor de studiu, potrivit unui sondaj publicat într-un raport anterior și face un apel pentru includerea în orare a unor cursuri care "să integreze competențe esențiale pentru viață, cum ar fi educația sexuală, educația pentru sănătate și gândirea critică, educația media, educația pentru sustenabilitate și educația civică".
„Consiliul Național al Elevilor propune ca noile planuri-cadru să ofere posibilitatea principalilor beneficiari ai educației să învețe despre educația pentru sănătate reproductivă în mod obligatoriu, sau cel puțin să fie integrată complet în materia pe care o învață la biologie, astfel încât această informație să ajungă la toți elevii. Conform statisticilor realizate de către Salvați Copiii, aproximativ 45% dintre fetele sub 15 ani devenite mame în statele Uniunii Europene provin din România.
Mai mult decât atât, având în vedere nevoia de a oferi mai multă libertate și autonomie în deciziile pe care le iau elevii cu privire la materiile pe care vor să le studieze, ar trebui ca posibilitățile din care aceștia pot alege să fie mai variate, iar trunchiul comun să fie bazat strict pe materiile de profil și cele care sunt stabilite ca fiind obligatorii pentru toți elevii.
Propunerea Consiliului Național al Elevilor ar fi ca elevii să poată alege dintre acestea și alte materii opționale precum educație media, gândire critică, inteligență emoțională, sau altele care ar putea să îi pregătească ulterior pentru viața reală” - se arată în mesajul transmis marți de CNE, intitulat „Sistemul de învățământ – în eclipsă totală”.
Alte propuneri ale CNE sunt „adoptarea sistemului de săptămână pară/impară, similar cu cel aplicat la materiile de educație muzicală și educație plastică la profilul real. Acest sistem ar permite includerea atât a disciplinelor din trunchiul comun, mai puțin relevante pentru profilul ales de elev, cât și a curriculumului centrat pe competențele esențiale pentru viață” și „implementarea unui proces transparent de actualizare și revizuire a manualelor, implicând experți din diverse domenii și având la bază standarde de calitate educațională”.
Organizația e de părere că „profesorii nu beneficiază de suficiente oportunități de formare continuă, iar mulți dintre ei sunt insuficient pregătiți să predea noile competențe cerute de curriculumul modernizat”.
”Propunem investirea în formarea continuă a cadrelor didactice, cu un accent deosebit pe noile metode pedagogice și pe utilizarea tehnologiilor moderne în educație”.