Elevii, nemulțumiți de sistemul de acordare a burselor: "Ni se arată din nou faptul că Ministerul Educației este deconectat de realitățile sociale din România"

Elevii, nemulțumiți de sistemul de acordare a burselor: "Ni se arată din nou faptul că Ministerul Educației este deconectat de realitățile sociale din România"

Mai multe asociații ale elevilor critică proiectul de ordin de ministru privind modalitatea de acordare a burselor școlare și solicită schimbarea acestuia.

Ministerul Educației a pus în dezbatere publică un proiect de ordin privind modalitatea de acordare a burselor școlare, începând din acest an școlar, 2023-2024.

Printre noutăți - dispare pragul mediei pentru acordarea burselor de merit la gimnaziu și liceu. Vor primi burse de merit primii 30% dintre elevii unei clase, indiferent de medie, în ordinea descrescătoare a acestora. Condiția este ca elevii să aibă media 10 la purtare, prevede proiectul, conform Edupedu.ro. Bursa de merit crește în acest an școlar de la 200 de lei la 450 de lei pe lună, potrivit noii legi.

De asemenea, amintim că în noua lege a Educației dispare bursa de studiu care se acorda elevilor care au obținut media anuală generală de cel puțin 7,50. Astfel, 91 de mii de burse de studiu dispar.

În acest context, mai multe asociații ale elevilor critică modalitatea de acordare a burselor școlare și solicită modificarea proiectului de ordin de ministru, pus în consultare publică de Ministerul Educației vineri seară, 25 august, până pe 4 septembrie.

Este vorba despre Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din Timișoara (AETM), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) și  Asociația Elevilor din Bacău (AEBc).

Asociațiile de elevi spun că „Ministerul Educației este deconectat de realitățile sociale din România”.

„La nivelul reglementării burselor de ajutor social, ni se arată din nou faptul că Ministerul Educației este deconectat de realitățile sociale din România. Acestea sunt acordate numai elevilor ai căror părinți au un venit mediu net lunar pe membru de familie mai mic de 50% din salariul minim net pe economie. Astfel, un copil ai cărui părinți câștigă amândoi salariul minim pe economie este considerat “prea bogat” pentru a beneficia de această bursă și a fi sprijinit de către stat.

În ceea ce privește bursele de merit, elevii atrag atenția că în proiectul actual este prevăzut ca aceste burse să fie acordate pentru maxim 30% din elevii dintr-o clasă, spre deosebire de Legea învățământului preuniversitar, unde numărul de elevi era de minim 30% și că, astfel, „elevii care au intrat la un liceu “mai bun” sunt pedepsiți, neavând posibilitatea să beneficieze de burse, în ciuda rezultatelor școlare”.

„La nivelul burselor de merit, este specificat faptul că vor primi burse maxim 30% din elevii dintr-o clasă, spre deosebire de Legea învățământului preuniversitar, unde numărul de elevi era de minim 30%. Având în vedere faptul că admiterea la liceu se realizează într-un mod ierarhic (ierarhiile fiind accentuate prin noua lege), elevii care au intrat la un liceu “mai bun” sunt pedepsiți, neavând posibilitatea să beneficieze de burse, în ciuda rezultatelor școlare. Considerăm că propunerea ar avea sens strict în cazul învățământului gimnazial, unde elevii sunt repartizați în funcție de circumscripție”.

 

Comenteaza