Etnobotanicele îi bagă pe tineri în spital. Cel puţin 10 cer ajutor în fiecare lună VIDEO

Etnobotanicele îi bagă pe tineri în spital. Cel puţin 10 cer ajutor în fiecare lună VIDEO
Peste 3.700 de tineri au ajuns, în anul 2012, la spital ca urmare a consumului de droguri sau alcool. Dintre aceştia, aproximativ 2.000 erau tineri consumatori de etnobotanice.

În România, în ultimii ani a crescut numărul consumatorilor de droguri, în special de etnobotanice.

"Admiterile la tratamente pentru substanţe psihoactive, tutun, alcool, droguri şi substanţe noi cu proprietăţi psihoactive au fost 3.733 de cazuri pe 2012, dintre acestea 1971 cu droguri ilicite şi substanţe noi cu proprietăţi psihoactive", spune Corina Demian, medic la Centrul de Consiliere Antidrog.

Conform datelor Centrului de Consiliere Antidrog, în 2012, în România a crescut numărul de consumatori de droguri injectabile infectaţi cu HIV de şase ori faţă de 2011, de la 3,7% la 24,6%. În Cluj, în fiecare lună, zeci de tineri consumatori de droguri sunt consiliaţi la Centrul Antidrog. "În medie, avem între 10 şi 20 de persoane cu probleme de consum de substanţe care se adresează centrului în fiecare lună", spune Demian.

Conducerea ISJ Cluj crede că ar trebui create alternative de petrecere a timpului pentru liceeni aşa încât ei să nu fie tentaţi de droguri.

"Trebuie să le oferim copiilor o alternativă pentru că ceea ce e important nu este să le spui nu face un anumit lucru, ci să-i creezi o alternativă la ceea ce el găseşte în fiecare moment pe stradă", explică inspectorul şcolar general Valentin Cuibus.


Organizatorii Festivalului Peninsula şi reprezentanţii Asociaţiei Caritas vor demara o campanie de prevenire a consumului de droguri. În cadrul festivalului care va avea loc în luna iulie, se vor vinde brăţări cu mesaje antidrog pentru a finanţa un proiect în şcolile clujene.

Reporter: Cristina Pîrvu
Imagine: Călin Fedeleş

 

Comenteaza