O facultate de la UBB Cluj elimină lucrările de licență. Cu ce vor fi înlocuite și care este explicația

O facultate de la UBB Cluj elimină lucrările de licență. Cu ce vor fi înlocuite și care este explicația

Lucrările de licență ale finalizării studiilor de la Facultatea de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca vor fi eliminate de anul viitor.

Viitorii absolvenți ai Facultății de Drept a UBB nu mai trebuie să pregătească lucrări de licențe pentru a absolvi începând cu sesiunea din iulie a anului academic 2024-2025.

Decanul facultății, Șerban Diaconescu, a declarat pentru Edupedu.ro că a fost luată în considerare și incapacitatea programelor anti-plagiat de a detecta furtul literar.

”Viitorii absolvenți ai Facultății de Drept a UBB nu mai trebuie să pregătească lucrări de licențe pentru a absolvi bine cu sesiunea din iulie a anului academic 2024-2025. Decizia a fost luată de Consiliul profesoral după ce „peste 90% din studenții unui an, respectiv peste 84% din studenții celuilalt an au solicitat acest lucru”, a explicat Șerban Diaconescu, decan al facultății.

Studenții vor intra la facultate după ce dau un examen tip grilă. ”Am cântărit fapt că există o nefericită exagerare la verificarea lucrărilor prin programe de anti-plagiat, care, din păcate, nu într-unesc standard de calitate, care să permită o verificare reală a existenței sau inexistenței plagiatului”.

”Concret, în lucrările studenților noștri, orice referire la un text de lege, orice referire la hotărâri judecătorești este marcată ca fiind plagiat, pentru că mai există un document electronic în acest sens”, a mai subliniat acesta.

”Punea și studentul, și cadrul didactic în posturi extrem de delicate de a face, dincolo de muncă firească, pe care o să ai pentru elaborarea unei lucrări de licență, o imensă muncă de documentare și de justificare și să arăți de ce nu e vorba de plagiat și că peste 90% din ceea ce programele prezinta acolo nu au nicio legătură cu noțiunea de plagiat”, a mai spus acesta.

Comenteaza