"Fără concurs separat!". Petiție anti preadmitere în colegii

"Fără concurs separat!". Petiție anti preadmitere în colegii

Aproape 2.000 de părinți au semnat deja o petiție prin care își exprimă dezacordul privind organizarea unui concurs separat de admitere în colegii, la finalul clasei a VIII-a.

Petiția „Fără concurs separat de admitere în colegii” a fost inițiată de un părinte după ce ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat recent că elevii vor putea trece în clasa a IX-a, din 2024, printr-un examen de admitere susținut la Colegiile Naționale, organizat înainte de Evaluarea Națională.

În cadrul proiectului România Educată, referitor la noua lege a Educației, aflat în consultare publică până pe 24 august, se prevede că “unitățile de învățământ liceal cu statut de Colegiu național pot organiza concurs de admitere în clasa a IX-a, pentru maximum 90% din numărul de locuri atribuite prin planul de școlarizare. Restul locurilor se ocupă prin repartiție computerizată, în urma susținerii evaluării naționale”. Conform proiectului, data desfășurării concursului va fi stabilită de Ministerul Educației și va fi făcută publică la începutul fiecărui an școlar.

Referitor la prevederea de mai sus, inițiatoarea petiției consideră că aceasta „încurajează meditațiile cu profesorii din colegii”, „dispare corectitudinea cu privire la admitere – se pot face subiecte cu dedicație”, „dispare transparența admiterii – corectarea se va face în colegiul respectiv, nu de către corectori din alte județe”, „este greu de evaluat nivelul copilului pentru a ști unde să se înscrie la admitere”, „nu se asigură accesul corect și transparent tuturor candidaților, nu doar pentru un grup dedicat”. Petiția poate fi găsită AICI.

Comenteaza