Fiul lui Bashar al-Assad vine la Cluj. Ce măsuri de securitate iau autorităţile

Fiul lui Bashar al-Assad vine la Cluj. Ce măsuri de securitate iau autorităţile

Hafez al-Assad, fiul în vârstă de 16 ani al președintelui sirian Bashar al-Assad, va participa la Olimpiada Internaţională de Matematică (IMO), organizată la Cluj între 3 şi 14 iulie. 

Organizatorii IMO au confirmat prezenţa fiului preşedintelui sirian la competiţie într-o conferinţă de presă marţi, menţionând că nu se iau măsuri speciale de securitate pentru acesta.

“Măsurile de securitate şi mobilizarea masivă a forţelor de ordine se impun la un eveniment de o asemenea amploare, cu reprezentanţi din 114 ţări ale lumii. Fiecare copil este important şi fiecare părinte vrea să îşi ştie copilul în siguranţă”, a declarat Valentin Cuibus, inspectorul școlar general din cadrul ISJ Cluj.

Peste 80 de jandarmi şi alţi 60 de poliţişti şi 6 echipaje ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă vor fi mobilizaţi zilnic pentru a asigura buna desfăşurare a activităţilor.

“Vom primi sprijin din partea unor echipaje de la Brigada Specială de Intervenţii a Jandarmeriei, dat fiind numărul mare al delegaţiilor care participă la olimpiadă. Nu vom lua măsuri de pază permanentă, nici cu antemergător, ci vor fi măsuri specifice de asigurare a ordinii publice la locurile de desfăşurare a activităţilor şi de însoţire pe timpul transportului, cu echipaje de poliţie şi jandarmi, iclusiv în excursiile care vor avea loc la Turda şi la Alba-Iulia”, a declarat Sebastian Litan, șeful Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) Cluj.

În zilele următoare, la Cluj vor sosi peste cei 615 concurenţi, 263 de lideri, deputy-lideri și observatori şi aproximativ 900 de invitați străini. Participanţii au vârste cuprinse între 14 şi 19 ani, iar subiectele sunt comune.  Cazarea lor se face la hoteluri de 4 şi de 5 stele din Cluj.

Bugetul depăşeşte suma de un million de euro, bani proveniţi atât de la sponsori locali, cât şi de la Ministerul Educaţiei. Bugetul în care se încadrează olimpiada anul acesta este considerabil mai mic decât cel al olimpiadei de anul trecut, care s-a desfăşurat la Rio de Janeiro şi a costat 5 milioane de dolari.

“România a început din timp organizarea și a obținut prețuri bune la hoteluri, plus sutele de voluntari implicaţi în organizarea evenimentului au dus la scăderea costurilor. Licitațiile s-au făcut în urmă cu șapte-opt luni și chiar dacă vorbim despre hoteluri de patru stele, prețurile sunt incredibil de bune”, a explicat Cuibus.

Deschiderea oficială a IMO 2018 va avea loc duminică, 8 iulie, la Sala Polivalentă şi va cuprinde atât discursurile oficialilor şi defilarea participanţilor din fiecare ţară, cât şi un moment artistic al Liceului de Coregrafie. Probele vor avea loc la Sala Polivalentă, în 9 şi 10 iulie, şi vor dura câte partu ore şi jumătate. Concurenţii vor fi aşezaţi în bănci individuale, care au fost achiziţionate special pentru eveniment. Festivitatea de închidere va avea loc pe 13 iulie, la ora 14:30 şi va include ceremonia de decernare a premiilor.

România este reprezentată la olimpiadă de 6 concurenţi, dintre care 4 provin de la Liceul Internaţional de Matematică din Bucureşti. În ultimii 20 de ani, statistica arată că în fiecare an 4 din cei 6 concurenţi români la IMO părăsesc ţara pentru a-şi continua studiile în străinătate.

Comenteaza