Greva generală din școli | Protestul continuă. Guvernul nu a mai chemat sindicatele la discuții
- Scris de Ziua de Cluj
- 22 Mai 2023, 15:18
- Educaţie
- Ascultă știrea
Greva generală, demarată luni în școli, continuă și marți. Președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” a afirmă că sindicatele din Învățământ nu au primit astăzi vreo invitație pentru o eventuală discuție cu reprezentanții Guvernului.
Greva generală din școli continuă marți, 23 mai. Președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” a precizat pentru Edupedu.ro că sindicatele din Învățământ nu au primit astăzi vreo invitație pentru o eventuală discuție cu reprezentanții Guvernului.
George Purcaru, vicepreședinte al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, a declarat la Radio România Actualități că duminică, 21 mai, președintele FSLI, Simion Hăncescu, a cerut o nouă întâlnire, însă nu a primit un răspuns, „ceea ce se traduce, în opinia mea personală, se traduce în faptul că nu sunt interesați, nu-i interesează. Sunt nepăsători.”
Sindicatele au respins ieri oferta Guvernului, care a constat în acordarea unor bonusuri pentru profesorii debutanți, bonusuri pentru profesorii din zone defavorizate și creșteri de salarii pentru personalul nedidactic.
Așadar, începând de astăzi, peste 150.000 de profesori și peste 70.000 de angajați din care fac parte din categoria personalului didactic auxiliar și nedidactic au intrat în grevă generală.
Conform datelor furnizate vineri de către Inspectoratul Școlar Județean Cluj, în județ rata de participare la protest este de 68%, însă președintele SLIPC, Lucia Cojocaru, spune că procentul celor care au intrat în grevă a crescut, luni, la 79%.
Revendicările sindicatelor din educație:
- Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
- Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
- Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
- Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
- Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
- Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
- Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației