Încep înscrierile în clasa 0 pentru anul şcolar 2017-2018. Vezi oferta educaţională în Cluj

Încep înscrierile în clasa 0 pentru anul şcolar 2017-2018. Vezi oferta educaţională în Cluj
În judeţul Cluj încep activitățile premergătoare înscrierii copiilor în clasa pregătitoare pentru anul școlar 2017-2018. Vor exista clase cu predare în limbile română, maghiară, germană şi rromani. De asemenea există unităţi de învăţământ particular, dar şi special.

Ministerul Educației Naționale informează că şcolile în care se desfăşoară cursuri pentru clasa pregătitoare vor organiza Ziua Porţilor Deschise pentru ca părinții și copiii să poată vizita spațiile școlare și să discute cu cadrele didactice.

Majoritatea unităților de învățământ preuniversitar din județul Cluj vor organiza sâmbătă, 25 februarie 2017, Ziua Porților Deschise. 

Informații suplimentare cu privire la calendarul, metodologia de înscriere a copiilor în învățământul primar pentru anul școlar 2017-2018, aprobate prin O.M.E.N. nr. 3247/2017, precum și circumscripțiile școlare au fost publicate în data de 22 februarie 2017 pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Mediul urban

Secţia română - 124 de clase - 3.102 locuri

Secţia maghiară - 17 clase - 414 locuri 

Secţia germană - 3 clase - 75 locuri

Secţia rromani - 1 clasă - 15 locuri

Unităţi speciale - 12 clase - 77 locuri 

Unităţi particulare 15 clase - 335 locuri 

Mediu rural - 101 clase - 1.668 locuri 

În clasa pregătitoare pot fi înscriși copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la 31 august 2017, inclusiv. 

La solicitarea părinţilor, copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2017, inclusiv, pot fi înscriși dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă pregătirea pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare.

Prima etapă de înscriere a copiilor în învățământul primar (completarea/depunerea cererilor) începe în data de 27 februarie și se încheie în data de 16 martie. A doua etapă se desfășoară între 24 și 30 martie.

Evaluarea dezvoltării psihosomatice a copiilor se efectuează sub coordonarea Centrului judeţean/al municipiului Bucureşti de resurse şi asistenţă educaţională (CJRAE/CMBRAE) în perioada 22 februarie - 14 martie.

Fiecare locuinţă este arondată unei unităţi de învăţământ din proximitate - şcoala de circumscripţie.

Inspectoratele şcolare judeţene, respectiv Inspectoratul Școlar al Municipiului Bucureşti au responsabilitatea organizării sau, după caz, a reorganizării circumscripţiilor. Nu în ultimul rând, inspectoratele şcolare vor soluţiona orice situaţie legată de înscrierea în învăţământul primar, în interesul educaţional al elevului şi în limitele legii.

Inspectoratele şcolare şi unităţile de învăţământ au obligaţia de a asigura permanent, corect şi cât mai rapid informarea şi consilierea părinţilor pe tema prevederilor legii şi ale metodologiei.

Circumscripţiile şcolare, planul de şcolarizare, respectiv numărul de clase pregătitoare alocate, perioada de desfăşurare a evaluării dezvoltării psihosomatice, precum şi adresele unităţilor/instituţiilor la care se desfăşoară evaluarea psihosomatică vor fi afişate pe site-urile inspectoratelor şcolare judeţene/Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, precum şi ale unităţilor de învăţământ (dacă există).

Reamintim faptul că învăţământul primar este obligatoriu și cuprinde clasa pregătitoare şi clasele I-IV.

Numărul de locuri alocate, prin cifra de şcolarizare, pentru clasa pregătitoare în învăţământul de stat, este mai mare sau egal cu numărul copiilor care au împlinit vârsta pentru a începe învăţământul primar, asigurându-se, astfel, şcolarizarea tuturor copiilor, se mai arată în comunicatul Ministerului Educaţiei Naţionale.

 

 

 

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza