Video Iohannis, ultimul discurs în calitate de președinte la deschiderea școlii: Trebuie să acceptăm că rolul educației în destinul unui elev s-a transformat radical/ Rezultatele reformelor sunt convins că se vor vedea

Iohannis, ultimul discurs în calitate de președinte la deschiderea școlii: Trebuie să acceptăm că rolul educației în destinul unui elev s-a transformat radical/ Rezultatele reformelor sunt convins că se vor vedea
| Foto: captura video

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat luni, în discursul rostit la deschiderea anului şcolar, la colegiul Naţional ”Mihai Viteazul” din Capitală, că educaţia este temelia pe care se construieşte viitorul unei naţiuni, iar cadrele didactice sunt arhitecţii acestui viitor.

”Vă doresc tuturor un nou an şcolar foarte bun, cu rezultate frumoase şi cu reuşite dascălilor în a promova ideea că educaţia este foarte valoroasă, iar elevilor reuşite frumoase, rezultate bune, reuşite în carieră pe mai departe”, a afirmat preşedintele la începtul discursului.
 
”(...) În acest timp, noi, adulţii, ne angajăm să vă susţinem şi să construim un viitor mai sigur şi mai prosper”, a dat asigurări preşedintele.

Iohannis a subliniat că şcolile trebuie să fie absolut sigure pentru elevi, cadre didactice şi restul personalului din învăţământ.

”Unul dintre obiectivele prioritare ale proiectului „România Educată”, transpus în Legile educaţiei din 2023, a fost tocmai crearea unui mediu şcolar şi universitar care să fie nu doar propice dezvoltării educaţionale, ci şi un spaţiu în care toţi cei implicaţi să se simtă protejaţi şi respectaţi”, a precizat Klaus Iohannis.

Profesorilor le-a transmis că educaţia e face privind spre viitor, fără a ignora nicidecum prezentul şi trecutul.

”Trebuie să acceptăm că rolul educaţiei în destinul unui elev s-a transformat radical, la fel cum economia, industria sau societatea continuă să treacă prin schimbări profunde. Pentru a fi sustenabile, creşterea economică şi a bunăstării publice trebuie să se bazeze pe cetăţeni capabili de decizii autonome, informate, uneori poate riscante. Rolul dumneavoastră în această ecuaţie devine esenţial, pentru că sunteţi cei care pregătiţi noile generaţii să facă faţă provocărilor şi să beneficieze de oportunităţile care li se oferă. Sunteţi cei care oferiţi modele de dezvoltare profesională şi de abilităţi practice, îndrumare adaptată contextului particular al elevilor. Educaţia este temelia pe care se construieşte viitorul unei naţiuni, iar dumneavoastră, cadrele didactice, sunteţi arhitecţii acestui viitor”, a subliniat Klaus Iohannis.

”În ceea ce privește infrastructura, avem fondurile necesare pentru modernizare – beneficie de încă 2,2 miliarde prin PNRR. Aici, în inima Bucureștiului, este locul cel mai potrivit să conștientizăm că oricât de spectaculos ar fi spațiul pe care îl oferă, o școală este mult mai mult decât un simplu edificiu. Performanța elevilor se măsoară la competiții și la examene, dar și prin reușita personală a fiecărui copil, prin modul în care mediul școlar a contribuit.

Educația nu este doar un proces formal. Rezultatele reformelor se văd în timp, sunt convins că se vor vedea când generațiile ajung în fața noilor examene naționale” - a mai spus președintele Iohannis.

La deschiderea de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sectorul 2 al Capitalei a fost prezentă și Ligia Deca, ministru al Educației.

Comenteaza