Foto Lecții de prim ajutor pentru profesori. I.Ș.J. Cluj: "Dorim să dezvoltăm aceste cursuri și cu angajații din unitățile de învățământ"

Manevrele de prim ajutor sunt extrem de importante de știut în momentul în care viața cuiva este pusă în pericol. O inițiativă a Inspectoratul Școlar Județean Cluj, în parteneriat cu ISU Cluj, este de a instrui cât mai mulți elevi și angajați din unitățiile de învățământ în cunoașterea și aplicarea măsurilor de prim ajutor.

Inspectorul Școlar General din cadrul Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Marinela Marc, a declarat, marți, într-o conferință de presă că există o inițiativă de a dezvolta, în parteneriat cu angajații Inspectoratul pentru Situații de Urgență "Avram Iancu" Cluj (ISU Cluj), cursurile de prim ajutor și cu angajații din unitățile de învățământ.

Marinela Marc a vorbit despre importanța manevrelor de prim ajutor în rândul elevilor și profesorilor, făcând referire la cazul tragic petrecut anul trecut când o elevă de 14 ani s-a înecat la școală cu un jeleu și a murit.

"Orice comportament învâțat și exersat la o vârstă cât mai mică are șanse să producă consecințe pe termen lung și sunt convinsă că dacă formăm și educăm aceste comportamente avem șansa să avem niște adulți mai responsabili sau de multe ori copiii la rândul lor să-i atenționeze pe adulți, pe părinți atunci când au un comportament neadecvat în astfel de situații.

Ne-am gândit să dezvoltăm aceste cursuri de prim ajutor și cu angajații din unitățile de învățământ. Cred că este foarte important și pentru ei, nu doar pentru elevi. Gândiți-vă la cazul tragic de anul trecut când un elev s-a înecat cu un jeleu și până când au venit salvarea și echipajul medical. Cred că ar fi important ca toți adulții să cunoască acordarea primului ajutor. Acțiunea noastră într-un timp limitat poate depinde de salvarea unei vieți", a spus Inspectorul Școlar General, Marinela Marc.

Totodată, șeful ISU Cluj, colonelul Drînda Gabriel este de părere că dascălii ar trebui să dețină un minim de informații despre acordarea primului ajutor.

"În funcție de disponibilitatea și resursele umane pe care le vom avea la dispoziție, vom încerca să acoperim o parte cât mai mare din cadrele didactice pentru că vedem că este necesar să se cunoască aceste manevre salvatoare de vieți. Cred că dascălii ar trebui să aibă un minim de informații despre acordarea primului ajutor", a declarat colonelul Drînda Gabriel.

Recent, un băiat de 11 ani din comuna clujeană Bobâlna a suferit un accident când încerca să-și umfle roata la bicicletă. Băiatul a ținut în gură căpăcelul de la șurubul care permite umflarea roții la bicicletă, iar într-o clipă de neatenție a înghițit obiectul respectiv.

Băiatul a intrat în șoc respirator, iar tatăl acestuia nu a reușit să-i acorde primul ajutor și a fost preluat de ambulanță și transportat la spital.

Pentru supraviețuirea în cazul unui accident prin obstrucție a căilor aeriene superioare cu un corp străin este extrem de important ca toți oamenii să recunoască această situație și să știe cum să gestioneze sufocarea acasă sau în locurile publice.

Comenteaza