Luni începe școala la Cluj! Tot ce trebuie să știi despre întoarcerea elevilor în bănci

Luni începe școala la Cluj! Tot ce trebuie să știi despre întoarcerea elevilor în bănci
| Foto: mediafax.ro

Sunetul clopoțelului va răsuna din nou pentru mulți copii, odată cu reînceperea școlii față în față, de luni, 8 februarie.

Astfel, în județul Cluj se redeschid școlile pentru toți elevii din 38 de localități care se află în „scenariul verde”, adică rata de infectare este sub 1 la mia de locuitori, în ultimele 14 zile. Printre acestea se află și municipiile Turda și Câmpia Turzii.

În „scenariul galben”, adică cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, a XIII-a, și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal. Cursurile elevilor din celelalte clase/ani de studiu vor continua online, ca până acum. În acest scenariu se află 32 de localități din județul Cluj.

În localitățile din județul Cluj în care rata infectărilor e mai mare sau egală cu 3, școlile și grădinițele vor funcționa după așa-zisul „scenariu roșu”, ceea ce înseamnă că vor merge fizic la școală doar elevii din ciclul primar - clasele 0 - IV, plus copiii din creșe și grădinițe.  În acest scenariu se regăsesc municipiul Cluj-Napoca și încă zece localități din județ.

La câte cazuri de COVID se suspendă cursurile în clase

Direcţiile de sănătate publică trebuie să informeze unitatea de învăţământ şi cabinetul medical şcolar despre fiecare caz confirmat pozitiv, la elevi sau adulţi. În cazul apariţiei unui caz/mai multor cazuri de COVID-19 într-o unitate de învăţământ situaţia va fi analizata de DSP/DSPMB împreună cu directorul unităţii de învăţământ. Decizia de suspendare a cursurilor şcolare se va lua la nivel local, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în următoarele circumstanţe:

• La apariţia unui caz confirmat de îmbolnăvire cu COVID-19 într-o clasă din unitatea de învăţământ, se suspendă cursurile şcolare ale clasei respective pentru o perioadă de 14 zile. În situaţia în care în aceeaşi sală de clasă cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2. Se va face curăţenie, dezinfecţie şi aerisire, urmând ca elevii din schimbul următor să îşi desfăşoare normal cursurile;

• La apariţia a 3 cazuri confirmate de îmbolnăvire cu COVID-19 în clase diferite ale aceleiaşi unităţi de învăţământ, se suspendă cursurile şcolare ale Nunităţii de învăţământ pe o perioada de 14 zile de la data de debut al ultimului caz;

Distanță de 1 metru

Ordinul comun care stabilește regulile pentru redeschiderea școlilor prevede ca sala de clasă să fie amenajată astfel încât să fie asigurată distanţarea fizică de 1 metru între elevi. Dacă configurația sălii de clasă (suprafață, mobilier etc) nu permite distanțarea fizică de 1 metru, atunci spațiul va fi organizat astfel încât să se asigure distanța maxim posibilă între elevi.

Mesajul primarului Emil Boc

„Obiectivul este clar, redeschiderea școlilor trebuie să se facă în cele mai sigur condiții cu putință. În al doilea rând, trebuie să asigurăm un învățământ de calitate, pentru că este imposibil să ai la nesfârșit învățământ online și să ai și elevi bine pregătiți pentru viața de mâine. În al treilea rând, obiectivul este să împiedicăm răspândirea virusului și aici o să insistăm pe acele măsuri necesare. De asemenea, să menținem școlile deschise, nu dorim să redeschidem școlile luni, pentru ca marți să le închidem”, a afirmat edilul municipiului Cluj-Napoca.

Lista tuturor școlilor și grădinițelor din Cluj și „scenariul” pentru fiecare în parte poate fi consultată AICI.

 

Comenteaza