Masa caldă pentru elevi rămâne tot proiect-pilot. Ce școli din Cluj sunt pe listă

Masa caldă pentru elevi rămâne tot proiect-pilot. Ce școli din Cluj sunt pe listă

Guvernul a aprobat proiectul-pilot "Masa caldă" în 150 de școli din România. Aprobarea s-a făcut prin Ordonanță de Urgență, deși este al șaselea an de implementare. 

Cu toate că autoritățile au promis în programul de guvernare generalizarea Mesei calde în școli, proiectul este tot unul pilot, limitat la 150 de unități de învățământ.

În programul de Guvernare PNL-UDMR-USR-PLUS aceată măsură apare la capitolul "măsuri operaționale" în România Educată: "Pe termen scurt și mediu am identificat mai multe măsuri specifice – parte din planul operațional de transformare a sistemului de educație prin implementarea strategiei România Educată, după cum urmează: generalizarea programului 'masă caldă la școală și 'școală după școală'", scrie Edupedu.ro.

Adoptarea proiectului s-a făcut și anul acesta tot prin Ordonanță de Urgență, deși autoritățile arătau în notele de fundamentare de anii trecuți că timp de 3 ani au fost înregistrate rezultate vizibile în privința reducerii abandonului școlar, chiar până la eradicare: "Din statisticile realizate în urma feedback-ului primit prin intermediul rapoartelor finale, s-a observat o îmbunătățire considerabilă a frecvenței elevilor la cursuri, față de anii precedenți, astfel: dacă anterior implementării Programului în anul şcolar 2016-2017, s-a înregistrat o rată a abandonului şcolar de 6,1%, în urma derulării Programului-pilot, aceasta a scăzut la 4,3% , ajungând ca la finele anului şcolar 2017-2018, să fie de 1,3%. În anul 2019 s-a constatat că programul a condus chiar la eradicarea fenomenului de abandon școlar, în unele unități de învățământ", se arată în fundamentarea proiectului, conform sursei citate.

Pe lista celor 150 de școli din țară în care elevii vor primi o masă caldă apar aceleași trei școli din Cluj-Napoca, și anume, Colegiul Național Pedagogic "Gheorghe Lazăr", Colegiul de Servicii în Turism "Napoca" și Liceul Teoretic "Nicolae Bălcescu".

Comenteaza