Ministerul Educației spune că dosarul de confirmare în funcția de rector a lui Cornel Cătoi a fost verificat: "Nu au fost vicii procedurale de natură să afecteze legalitatea confirmării"

Ministerul Educației spune că dosarul de confirmare în funcția de rector a lui Cornel Cătoi a fost verificat: "Nu au fost vicii procedurale de natură să afecteze legalitatea confirmării"

Ministerul Educației spune că actele suspendate de instanța clujeană "nu au avut ca efect juridic confirmarea în funcția de rector", iar "actul administrativ în baza căruia își exercită mandatul este ordinul de ministru".

Precizările Ministerului vin la aproape o lună după ce Tribunalul Cluj a suspendat două decizii ale Senatului universității, ce au permis numirea lui Cornel Cătoi pentru al treilea mandat.

Litigiul a fost pornit în luna aprilie de către Leon Muntean, contracandidatul rectorului la această funcție, dar și alte cadre didactice, printre care și fostul prorector Adrian Oros. Neregulile invocate de reclamanți se referă la desfășurarea alegerilor, inclusiv excluderea nejustificată a peste 400 de studenți de pe listele de vot. Reclamanții  susțin și că prof. Cornel Cătoi nu ar fi avut dreptul să participe la alegeri, deoarece noua Lege a Învățământului Superior, promulgată anul trecut, permite doar două mandate de rector.

Ministerul Educației a semnalat la începutul discuțiilor pe noile legi că legea „nu retroactivează”, adică nu ia în calcul și mandatele de până acum.

După ce, pe 6 iunie, Tribunalul Cluj a admis cererea de suspendare a funcției de rector al USAMV Cluj-Napoca a prof. dr. Cornel Cătoi, iar, pe 28 iunie, în același caz instanța a pronunțat o nouă soluție, în care „admite cererea de lămurire” a sentinței precedente, Ministerul Educației transmite că rectorul Cornel Cătoi „își exercită atribuțiile conform prevederilor legale”, în baza unui ordin de ministru „temeinic și legal” și care „produce efecte juridice”, fiind bazat pe un dosar de confirmare verificat, scrie Edupedu.ro. 

Ministerul spune că actele suspendate de instanța clujeană „nu au avut ca efect juridic confirmarea în funcția de rector”, iar „actul administrativ în baza căruia își exercită mandatul este ordinul de ministru”.

Comenteaza