Ministrul Educației, despre eliminarea olimpiadelor la clasele I - IV: În ciclul primar trebuie construite elementele de bază ale competențelor-cheie

Ministrul Educației, despre eliminarea olimpiadelor la clasele I - IV: În ciclul primar trebuie construite elementele de bază ale competențelor-cheie

Daniel David spune că ministerul Educației nu va organiza olimpiade școlare pentru clasele I - IV, având în vedere că în ciclul primar trebuie construite ''elementele de bază ale competențelor-cheie'', iar acest nivel elementar trebuie dezvoltat în ritmul fiecărui copil.

Elevii de clasele primare nu pot participa în anul școlar 2024-2025 la olimpiadele și concursurile școlare naționale ale căror calendare de desfășurare au fost anunțate recent de ministerul Educației și Cercetării. Daniel David, profesorul de psihologie clinică şi psihoterapie, a explicat de ce.

''Văd că este primită în spațiul public cu multă curiozitate vestea că Ministerul Educației și Cercetării nu organizează olimpiade școlare pentru clasele I - IV în anul 2025. Din respect pentru această preocupare, ca să punem acest lucru în context, iar apoi în profunzime psihoeducațională, iată cum stau lucrurile, pentru o înțelegere mai clară a acestei decizii: Adevărul este că ministerul nu a organizat olimpiade școlare pentru clasele I - IV nici anul trecut (2024), așa că nu este chiar o premieră'', a transmis ministrul Daniel David, într-o postare pe blogul personal.

Potrivit ministrului Educației și Cercetării, participarea la olimpiade organizate de minister aduce o greutate mai mare concursurilor, ''începând să stimuleze prea devreme o industrie a meditațiilor și focalizări prea timpurii pe anumite domenii, ignorându-se altele (tot de bază), ceea ce poate distorsiona dezvoltarea nivelului elementar al tuturor competențelor-cheie''.

''Am înlocuit la nivelul învățământului primar evaluarea prin note cu evaluarea prin calificative tocmai în lumina lucrurilor descrise mai sus, pentru a nu produce prea devreme segregare între copii (și școli) și afectarea stimei de sine, important fiind aici să dezvoltăm nivelul elementar al tuturor competențelor-cheie, în ritmul personal al fiecărui copil, nu să facem diferențieri prea fine (și adesea nerelevante) și prea devreme între copii. În același spirit, la aceste vârste se urmărește mai ales dezvoltarea cooperării și a lucrului în echipă, competiția, importantă și ea, trebuind însă gândită la acest nivel în acest context'', a explicat Daniel David.

El a adăugat că, pentru a stimula competiția adecvată, ministerul nu interzice derularea unor concursuri locale, regionale, naționale asumate autonom și responsabil de școală și cu consultarea părinților, care pot pătrunde într-un portofoliu educațional mai extins, dar nu au greutatea și mesajul unei olimpiade organizate de minister.

''Așadar, hai să ne focalizăm în clasele I - IV pe dezvoltarea riguroasă și în ritmul personal, la cât mai mulți copii, a tuturor aspectelor elementare necesare competențelor-cheie, fără să distorsionăm acest proces prea devreme prin focalizarea pe olimpiade organizate de minister, cu accente prea timpurii pe anumite domenii, ignorându-se altele, dar lăsând școlilor posibilitatea să facă comparații responsabile și voluntare prin concursuri locale/regionale/naționale ce pot intra într-un portofoliu educațional extins'', a completat ministrul Educației.

În urmă cu un an, școlile au fost anunțate de către ministerul Educației că trebuie să modifice regulamentele concursurilor școlare pe care le-au elaborat la nivel județean, regional sau național încât elevii din clasele primare să nu poată participa la etapele superioare ale acestora. Interdicția a fost introdusă acum în primul ordin de ministru semnat de Daniel David.

Comenteaza