Declic: "A fi orfan nu este o alegere!" / Minsterul Educaţiei s-a răzgândit: A inclus în cele din urmă şi orfanii de un părinte la bursa socială

Declic: "A fi orfan nu este o alegere!" / Minsterul Educaţiei s-a răzgândit: A inclus în cele din urmă şi orfanii de un părinte la bursa socială
| Foto: https://campaniamea.declic.ro/

Edupedu.ro a tras atenţia că în proiectul burselor sociale Ministerul Educaţiei îi excludea pe elevii orfani de un părinte. Acum Ministerul s-a răzgândit. 

În România sunt peste 46 de mii de elevi orfani de unul sau ambii părinți în gimnaziu și liceel, conform datelor solicitate de Ministerul Educației de la inspectorate. Dacă iniţial în metodologie bursa socială a elevilor cu un părinte decedat a fost condiționată de venit, ministerul s-a răzgândit.

Elevii cu unul sau ambii părinți decedați și elevii care provin din familii monoparentale vor primi bursa socială de 300 de lei fără condiționare de venit, fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie, potrivit variantei noi a proiectului de metodologie pentru bursele școlare din 2023-2024, consultată de Edupedu.ro.

Potrivit documentului, la articolul 10, Ministerul Educației a inclus elevii orfani de un părinte la litera c) și la familiile monoparentale s-a eliminat prevederea care condiționa acordarea bursei de venitul mediu pe membru de familie:

 „c) elevi cu unul sau ambii părinți decedați și elevi asupra cărora a fost instituită o măsură de protecție specială, respectiv plasamentul/plasamentul de urgență, fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie;

d) elevi care provin din familii monoparentale, fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie.

Lista elevilor care beneficiază de burse sociale poate fi revizuită lunar, la cererea beneficiarilor, după cum urmează: se adaugă listei beneficiarilor de burse sociale acei elevi care fac dovada încadrării în condițiile prevăzute.” 

Ordinul cu noile criterii de burse în anul școlar 2023-2024, care a fost în consultare publică din 25 august până luni, 4 septembrie, trebuie să fie adoptat până vineri, 8 septembrie. Documentul mai poate suferi modificări până atunci. Cursurile anului școlar încep luni, 11 septembrie.

Vezi AICI care sunt documentele necesare pentru obținerea bursei sociale 2023-2024.

Amintim că şi Declic a lansat o petiţie către Ministerul Educaţiei denumită: Orfan în România.
"S-a publicat, în vederea dezbaterii publice, Metodologia Cadru de acordare a burselor școlare.
Vă solicităm modificarea articolului 10 litera b precum urmează: din elevi cu ambii părinți decedați în elevi orfani. Orfanii sunt copiii care și-au pierdut un părinte sau pe amândoi! De ce este important? A fi orfan nu este o alegere! Statutul de orfan și de părinte de orfan vin la pachet cu multe provocări copleșitoare, deseori umilitoare. Acordarea bursei de orfan numai în cazul decesului ambilor părinți pare o soluție crudă de a salva bugetul României!"

Comenteaza