Modificări la Rezidențiat din 2026. Cum ar urma se schimbe concursul

Modificări la Rezidențiat din 2026. Cum ar urma se schimbe concursul

Ministerul Educației a pus în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de urgență care aduce modificări privind concursul de intrare în rezidențiat și cel de specialitate.

Concursul de intrare în rezidențiat din anul 2026 va fi susținut pe patru subdomenii, iar subiectele de la examenul de specialitate – de ieșire din rezidențiat – vor fi unice la nivel național, acestea fiind câteva din schimbările propuse de Ministerul Educației, scrie Edupedu.ro.

Mai exact, în ceea ce privește concursul de intrare în rezidențiat pe locuri/posturi, la articolul 3 din OUG 18/2009 care reglementează în prezent rezidențiatul, ar urma să apară astfel: „(3) Începând cu concursul național de rezidențiat din trimestrul IV al anului 2026, pentru domeniul medicină concursul se poate organiza pentru următoarele subdomenii:

a. subdomeniul specialități medicale
b. subdomeniul specialități chirurgicale
c. subdomeniul specialități paraclinice și de laborator
d. subdomeniul anestezie și terapie intensivă și medicină de urgență

Repartiția specialităților pe cele patru subdomenii se face prin Ordin al Ministrului Sănătății, cu consultarea Colegiului Medicilor din România.

Potrivit Notei de Fundamentare (NF) a OUG proiect, „prin modificarea propusă, respectiv ca pentru domeniul medicină concursul să se desfășoare pe patru subdomenii se creează cadrul legal pentru a da posibilitatea candidaților licențiați ai facultăților de medicină la o mai bună orientare profesională pentru un anumit grup de specialități, medicale, chirurgicale etc.)”.

Cât despre examenul de specialitate, adică cel susținut după anii de rezidențiat, acesta ar urma să prevadă probă scrisă cu subiecte unice la nivel național, începând cu prima sesiune de examene din 2026 – semestrul I.

În prezent, de examenele de ieșire din rezidențiat se ocupă mai multe comisii de specialiști de la nivelul universităților de medicină – centre de examinare.

De asemenea, rezidenții vor putea să urmeze alte forme de pregătire postuniversitară în afara timpului de lucru și apar modificări și la schimbarea specializării din timpul pregătirii la rezidențiat. Mai multe aici

Comenteaza