Nemulţumiţi că au orele după-amiaza

Nemulţumiţi că au orele după-amiaza
Elevii din clasa a III-a de la Şcoala Horea sunt nevoiţi să urmeze cursurile de după-masă. Părinţii sunt supăraţi pe direcţiune, iar reprezentanţii instituţiei susţin că lipsa sălilor de clasă îi face deschişi la varante de avarie. Inspectoratul Şcolar îi sfătuieşte pe părinţi să nu fugă de şcolile de cartier.

Mai mulţi elevi din clasa a III-a de la Şcoala "Horea" din Cluj-Napoca au ore de după-masă spre nemulţumirea părinţilor. Inspectoratul Şcolar al Judeţului (ISJ) Cluj susţine că, din lipsa spaţiilor de învăţământ, metodologia le permite şcolarilor să aibă cursuri de după-masă.

"Copilul e mic. La 9 ani să-l trimiţi la ora 12 la şcoală mi se pare o prostie. Nu mai asimilează nimic, asta în primul rând. Apoi, ca părinte îmi e foarte greu să mă acomodez cu programul celui mic, pentru că lucrez într-un sistem privat. De la şcoală ni s-a spus că ei nu sunt singurii elevi care urmează cursurile după-masă şi că mai sunt şi elevii de-a VI-a şi a VII-a", a spus un părinte, sub protecţia anonimatului, pentru ZIUA de CLUJ.

Reprezentanţii instituţiei de învăţământ au explicat că se acomodează cum pot cererii tot mai mari a părinţilor. La Şcoala "Horea" învaţă 427 de copii în ciclul primar. "E adevărat, de ani de zile copiii sunt nevoiţi să vină la şcoală după-masa, cu acordul ISJ. Suntem nevoiţi să găsim soluţii, pentru că nu avem spaţiu suficient în care să ne desfăşurăm activitatea. Noi avem multe străzi arondate", a explicat directorul adjunct al Şcolii "Horea", Flavia Bănoi.

Pentru a-şi desfăşura activitatea în mod normal, instituţia de învăţământ ar avea nevoie de 6 săli de clasă în plus. Inspectoratul Şcolar al Judeţului (ISJ) Cluj susţine că metodologia e permisivă, iar elevii care nu sunt în clase de început sau final de ciclu pot să vină la ore şi de după-masă. "Copiii de clasa a III-a pot urma cursurile de după-masă. Metodologia e mai permisivă în acest sens. Clasa pregătitoare , precum şi clasele de început şi final de ciclu nu pot veni de după-masă. E complicat pentru părinţi, dar e vorba despre o şcoală din centru. De aceea recomandăm părinţilor să-şi înscrie copiii în zona în care locuiesc, la unităţile de învăţământ unde există spaţii generoase şi cadre didactice bine pregătite, decât să se înghesuie la şcolile din centru", a explicat, pentru ZIUA de CLUJ, şeful ISJ Cluj, Valentin Cuibus.

Reprezentanţii Părinţilor Clujeni spun că în loc de dotarea claselor cu gadgeturi de ultimă generaţie, autorităţile ar trebui să se preocupe de crearea unor condiţii de învăţământ decente pentru copii. "După Piaget, copiii între 7 şi 10 ani pot acumula cunoştiiţe de dimineaţa. Să-i chemi la şcoală de după-masă e inadmisibil. Întâi ar trebui să ne preocupăm de lucrurile fundamentale: de dotările şi de spaţiile suficiente, abia apoi de maxima tehnologizare a cursurilor, cu tablete", a comentat directorul executive al fundaţiei Părinţi din România, Cristina Grigore.

 

Comenteaza