News alert Oferta Guvernului: 1.000 de lei brut lunar pentru profesori și 400 de lei pentru personalul nedidactic/ Sindicate: Consultăm oamenii și vom da un răspuns

Oferta Guvernului: 1.000 de lei brut lunar pentru profesori și 400 de lei pentru personalul nedidactic/ Sindicate: Consultăm oamenii și vom da un răspuns

Guvernul va adopta joi, prin ordonanţă de urgenţă, creşterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1.000 lei brut lunar pentru personalul didactic, reprezentând un avans din creşterea pe grila din viitoarea lege a salarizării, care se va aplica de la 1 ianuarie 2024.

Măsurile incluse în ordonanţa de urgentă se vor aplica începând cu 1 iunie 2023, precizează sursa citată.

Anunţul Guvernului a venit în urma întâlnirii pe care prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu şi ministrul Educaţiei, Ligia Deca au avut-o la Palatul Victoria, miercuri, cu liderii sindicatelor din educaţie, pentru a dialoga pe tema revendicărilor acestora.

Totodată, pentru personalul nedidactic din învăţământ, creşterea salarială va fi de 400 de lei brut lunar.

"În noua grilă de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie şi va reprezenta punctul de referinţă al grilei de salarizare din educaţie. Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranşă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor", se mai arată în comunicat. 

Decizia vine în urma discuţiile pe care le-au avut premierul Nicolae Ciucă, preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu şi ministrul Educaţiei Ligia Deca, miercuri la Palatul Victoria, cu liderii sindicatelor din educaţie, cu privire la revendicările acestora.

Sindicate: "Este o variantă îmbunătăţiţă" / "Consultăm oamenii şi vedem care va fi răspunsul"

„Eu consider în momentul de faţă că este o variantă îmbunătăţiţă. Ea va fi adusă la cunoştinţă colegilor noştri. Guvernul îşi doreşte să promoveze actul normativ în cursul zilei de mâine, astfel încât să poată intra în vigoare de la 1 iunie. (...) Nu contează ce credem noi, contează ce cred oamenii şi veţi afla foarte curând ce se va întâmpla. Urmează să discutăm cu colegii noştri, le vom prezenta acest set de măsuri pe care îl propune Guvernul. Este vorba de prima tranşă care se va acorda pe viitoarea lege a salarizării care va fi de 40% din ceea ce ar trebui să rezulte din viitoarea grilă”, a afirmat Marius Nistor, după întâlnirea cu liderii coaliţiei de guvernare, la Palatul Victoria, conform News.ro.

De asemenea, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ Simion Hăncescu a explicat că propunerea Executivului va fi prezentată miercuri oamenilor.

„Guvernul ne-a propus astăzi să se acorde până la finalul anului o sumă brută de 1.000 lei pentru personalul nedidactic, 400 lei pentru personalul nedidactic. Acum mergem la oameni. Îi consultăm şi să vedem care va fi răspunsul”, a completat Hăncescu.

După impozitare și aplicarea contribuțiilor, cei 1.000 de lei brut oferiți de Guvern ar însemana 640 de lei net, adică suma cu care ar rămâne profesorii și personalul didactic auxiliar. În cazul personalului nedidactic, suma netă din cei 400 de lei brut ar fi de 260 lei.

Comenteaza