Părinți revoltați la o grădiniță din Cluj-Napoca, unde masa a ajuns să coste 700 lei/copil: "Oare sunt costurile diferite la Cluj?"/ Explicația conducerii grădiniței

Părinți revoltați la o grădiniță din Cluj-Napoca, unde masa a ajuns să coste 700 lei/copil: "Oare sunt costurile diferite la Cluj?"/ Explicația conducerii grădiniței

Mai mulți părinți reclamă faptul că prețul meniului pentru copii a crescut mult peste vară la grădinița "Micul Prinț" din Cluj-Napoca, după ce unitatea a intrat în renovare și și-a închis bucătăria proprie.

Părinții care își duc copiii la Grădinița "Micul Prinț", situată pe Aleea Herculane din Cluj-Napoca, au constatat că meniul celor mici a urcat peste vară la 700 de lei pe lună, pentru cei care stau în regim de program prelungit.

"În Luxemburg, de exemplu, țara cu cel mai mare venit per cap de locuitor din Europa, masa per copil costa 3 eur pe zi. Costul initial, nesubvenționat. La Cluj, la o creșă de stat, costă aproape 7 eur. Oare sunt costurile diferite la Cluj, sau...diferența e în vreun buzunar?

De asemenea, deoarece creșa Micul Print se renovează pe parcursul a...2 ani, statul cumpără locuri la o creșă privată, Maple Bear, în loc să fi prevăzut din timp nevoile, să construiască măcar o creșă de la zero, și să mute copiii în propriile spații noi" - este mesajul transmis de un părinte pe adresa redacției.

Ziua de Cluj a contactat conducerea Grădiniței "Micul Prinț" pentru explicații. Se pare că în acest an școlar situația este mai complicată. Potrivit directoarei Ramona Nădejde, unitatea a intrat în renovare, iar o parte dintre copii vor fi relocați la grădinița privată Maple Bear de pe strada 25 Octombrie 1944, la capătul Bazei Sportive Gheorgheni, iar masa copiilor va fi pregătită și transportată de către proprietarul clădirii, însă la alt preț față de cel pe care îl achitau părinții până acum la grădiniță. Într-adevăr, inițial prețul meniului a fost stabilit la 34 lei/zi, însă directoarea ne-a spus că în urma unor noi negocieri, acesta a scăzut la 30 lei/zi.

"Până acum la grădință prețul era de 15 lei, nu s-a făcut absolut nicio reajustare la preț și, după cum putem vedea, toate s-au scumpit. 15 lei era tariful din 2022 și de atunci a rămas așa. Dar acum grădinița a intrat într-un amplu proces de renovare și noi ne mutăm într-o altă locație. Este o clădire care a fost identificată că are toate avizele necesare: DSV, DSP, ISU, o clădite care este chiar în cartierul Gheorgheni, că puteam să găsim în altă parte..., doar că condiția a fost să luăm masa de la proprietarul clădirii care deține instituții de învățământ preșcolare, și care gătește pentru copii - că trebuie să facem o diferență între alimentația de restaurant și alimentația școlară. 
Și prețul a fost de 34 lei. Acum, în urma discuțiilor mele și ale celor care sunt responsabili cu proiectul, am ajuns vineri după amiază - sâmbătă dimineața să fie 30 de lei, n-am reușit încă, pentru că de dimineață sunt cu telefonul în mână, să transmit acest mesaj părinților. 

E drept că costurile au crescut, dar e foarte adevărat că ei la grădiniță plăteau doar cheltuielile pentru alimente. Și clar, când te duci la catering, deja avem și alte costuri, nu? Înainte, mâncarea se făcea în grădiniță, dar acum, intrând în renovare, bucătăria este închisă. Și asta este soluția găsită. Și am înțeles că astea sunt prețurile. 
Eu îi înțeleg și pe părinți, dar ne trebuie alimentație școlară, sunt anumite reguli, ce să facem, să luăm o mâncare cu monogultamat și cu...? E o situație așa... vă dați seama, grădinița asta are 600 de părinți... niciodată nu îi poți mulțumi pe toți...", a declarat pentru Ziua de Cluj directoarea grădiniței, Ramona Nădejde.

Potrivit directoarei, Primăria va achita chiria și utilitățile pentru spațiul închiriat pentru copii la Marple Bear, pe perioada renovării, costuri de circa 10.000 de euro pe lună, aceasta fiind singura soluție găsită deocamdată, având în vedere că era nevoie de o locație care să aibă acreditare de funcționare ca spațiu pentru grădiniță.

În ceea ce privește renovarea, directoarea grădiniței "Micul Prinț" a precizat că lucrările în sine vor dura 10 luni, nu 2 ani:

"Eu i-am rugat să citească (pe părinți - n.r) - renovarea durează 10 luni. Dacă citeau documentul publicat de Primăria Cluj-Napoca, vedeau acolo că scrie cu începere din ianuarie 36 de luni, cu începere din ianuarie 2023 și finalizare în 1 ianuarie 2026, dar, după cum probabil știți, există mai multe faze la un proiect, dar renovarea propriu zisă va dura 10 luni, deci cam acesta școlar care urmează să înceapă, după care vom reveni în sediul renovat. Este o lucrare care eu zic că va aduce beneficii orașului Cluj-Napoca și va fi bine pentru copii. Da, îi deranjant pentru copii, părinți, dar trebuie să înceapă la un moment dat".

 

 

 

Comenteaza