Peste 1 miliard de euro din PNRR, pentru dotarea a mii de școli. Boc: Investiţia în educaţie este cea mai sigură investiţie din lume

Peste 1 miliard de euro din PNRR, pentru dotarea a mii de școli. Boc: Investiţia în educaţie este cea mai sigură investiţie din lume

Investiţia în educaţie este cea mai sigură investiţie din lume, tocmai pentru că este lipsită de grija falimentului, a declarat Emil Boc, la semnarea contractelor pentru modernizarea școlilor din România cu mobilier și echipamente digitale.

Emil Boc a participat astăzi, în calitate de președinte al Asociației Municipiilor din România, la  ceremonia de semnare a contractelor finanţate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, apelul de proiecte „Dotarea cu mobilier, materiale didactice şi echipamente digitale a unităţilor de învăţământ preuniversitare şi a unităţilor conexe”, prin care vor fi utilate peste 5.600 de şcoli, grădiniţe, laboratoare de informatică şi de ştiinţe, cabinete şcolare, ateliere de practică.

"Asociaţia Municipiilor din România salută această investiţiei istorică în învăţământul românesc. Categoric, investiţia în educaţie este cea mai sigură investiţie din lume, tocmai pentru că este lipsită de grija falimentului. De asemenea, ştim foarte bine că educaţia este cel mai puternic instrument prin care putem schimba lumea. Nu am spus-o eu, a spus-o Nelson Mandela. Ştim bine că prin educaţie avem cheia de a ieşi din sărăcie, cheia pentru prosperitate, cel mai important antidot la fascism, la rasism, la violenţă şi la tot ceea ce înseamnă o viaţă democratică putem realiza prin educaţie. De aceea, această investiţie este de natură istorică ", a declarat Emil Boc, potrivit Agerpres.

El a subliniat, în numele AMR, că pentru ca reforma în educaţie să reuşească este nevoie de alte câteva elemente importante în afara celor legate de infrastructură.

"În primul rând, avem nevoie de pregătirea profesorilor, avem infrastructură, să nu uităm că avem copii digitali, dar avem nevoie de cadre didactice capabile să înţeleagă nevoile elevilor şi capabile să implementeze această infrastructură pe care o avem. Doi, avem nevoie să conectăm mai bine lumea educaţiei cu lumea şi cu piaţa muncii. Nu trebuie să construim catedrale în deşert, avem nevoie ca exigenţele de pe piaţa muncii să se regăsească în şcoli şi pentru asta ne aveţi parteneri pe noi, cei din administraţia locală pentru a adapta curiculla la nevoile reale ale pieţei muncii ", a declarat Boc.

Acesta a susţinut că este nevoie de noi abilităţi în şcoală.

"Sunt noi abilităţi care nu mai sunt specifice nouă, când eram bazaţi pe memorare şi pe alte abilităţi care se formau în şcoală. Gândirea critică este abilitatea fundamentală pe care trebuie să o formăm. Aceste dotări ne vor asigura şansa ca noi să pregătim copii cu o gândire critică, copii capabili să se descurce în orice situaţie şi nu să dea un telefon acasă la mama, la tata sau să caute alte soluţii, să fie capabil să se descurce. Pentru asta avem nevoie de gândire critică, dar şi de celelalte abilităţi moderne care înseamnă: spirit de toleranţă, spirit de echipă, cunoaşterea problemelor legate de mediu, cultură civică şi democratică", a afirmat Boc.

Comenteaza