Peste 100 de proiecte propuse de tineri pentru Cluj-Napoca. VOTEAZĂ!

Peste 100 de proiecte propuse de tineri pentru Cluj-Napoca. VOTEAZĂ!

3.217 voturi exprimate de 1.133 de persoane s-au înregistrat în prima săptămână de votare a celor 123 de inițiative de dezvoltare urbană locală înscrise în procesul participativ de tineret Com’ON Cluj-Napoca. Perioada de votare a început joi, 21 februarie și se va încheia joi, 21 martie, la ora 12.00.

3.217 voturi exprimate de 1.133 de persoane s-au înregistrat în prima săptămână de votare a celor 123 de inițiative de dezvoltare urbană locală înscrise în procesul participativ de tineret Com’ON Cluj-Napoca. Perioada de votare a început joi, 21 februarie și se va încheia joi, 21 martie, la ora 12.00. Cel mai mare număr de voturi primit de o idee este 86, iar 25 dintre ele au primit peste 50 de voturi. O persoană poate vota cel mult 10 inițiative. Pentru a putea vota, persoana trebuie să locuiască, să muncească sau să studieze în Cluj.

VEZI ŞI Îi blamăm adesea, dar aţi fi surprinşi să aflaţi ce vor să facă tinerii din Cluj cu 4.500 de lei. VEZI cele peste 100 de idei pentru oraş

Lista integrală a propunerilor, cu descrierea fiecăreia și butonul de vot aferent, se găsește pe websiteul proiectului, www.comoncluj.ro. Inițiativele sunt înscrise de tineri cu vârsta între 14 și 35 de ani și abordează teme care se încadrează într-una (sau mai multe) din cele șase categorii-reper oferite de organizatori: up-date - aducerea împreună a noului cu vechiul din oraș, bring-up -abordarea de teme noi în comunitate, green-up - mediul înconjurător și relația omului cu natura, meet-up - activarea unor spații din oraș sau schimbarea funcțiunii acestora, close-up - povești individuale care ilustrează multiculturalitatea, diversitatea, grow-up - maturizarea clujenilor - de când sunt copii până devin cetățeni activi.

“Grupurile de tineri din Cluj-Napoca ne-au dovedit încă o dată că au spirit de inițiativă, au idei originale și doresc să contribuie în mod voluntar la dezvoltarea vieții cotidiene clujene. Acum e timpul nostru, al celor ce trăim, lucrăm, studiem la Cluj să validăm ideile lor cu voturile noastre. Cred că Com’ON Cluj-Napoca este și un foarte bun exercițiu de democrație participativă. E timpul să participăm cu toții”, subliniază Farkas András, directorul strategic al Grupului PONT, asociația care implementează proiectul Com’ON Cluj-Napoca.

Persoanele care doresc să voteze e necesar să își creeze (sau să aibă deja) un cont pe platforma bugetareparticipativa.ro. “Este prima ocazie în care Com’ON Cluj-Napoca se integrează parțial cu platforma bugetareparticipativa.ro gestionată de Primăria Cluj-Napoca. Esența este ca oamenii care au deja cont pe platforma bugetareparticipativa.ro să poată vota și în Com’ON Cluj-Napoca și totodată de a aduce tineri pe platformă creând în acest sens o cultură a cetățeniei participative. Această integrare permite să creăm o comunitate online de cetățeni clujeni care se implică recursiv în decizii ce țin de viața și viitorul acestui oraș. Este o integrare-pilot prin care vom putea analiza și reacția cetățenilor, iar dacă acest lucru se dovedește a fi util, partenerii implicați vor considera următorii pași ce contribuie la dezvoltarea calității de smart city a Clujului”, precizează Farkas András.

Ulterior perioadei de votare, se intenționează susținerea financiară a primelor minimum 50 de inițiative – cu câte 4.500 de lei – inițiative care vor putea fi puse în practică în perioada mai – noiembrie 2019.

 

Comenteaza