Peste 1.400 de elevi, calificați în a doua etapă a Olimpiadei de Cultură Generală a Tinerilor Clujeni. Topul liceelor

Peste 1.400 de elevi, calificați în a doua etapă a Olimpiadei de Cultură Generală a Tinerilor Clujeni. Topul liceelor
Peste 1.400 de liceeni au trecut cu brio de prima etapă a Olimpiadei de Cultură Generală a Tinerilor Clujeni (CuGeT), calificându-se în cea de-a doua.

În prima fază a competiţiei s-au înscris elevi din 22 de licee din municipiul Cluj-Napoca, care au trebuit să completeze într-un interval de 15 minute un chestionar cu 25 de întrebări, decizia de a returna sau nu testul rămânând la latitudinea lor.

Participanții au fost împărțiți în două categorii, clasele IX-X şi XI-XII, iar întrebările au vizat domenii precum artă, sport, muzică și dans, teatru și film, literatura română și universală, ştiințele exacte, ştiințele naturii, geopolitică, respectiv cunoştinţe despre Cluj-Napoca.

Elevii claselor IX-X au răspuns la întrebări cum ar fi "La ce interval de timp au loc Jocurile Olimpice?", "Care este simbolul chimic al mercurului?" sau "Cine este fondatorul rețelei de socializare Facebook?", în timp ce liceeni din clasele XI-XII au regăsit în chestionar întrebări precum "Cine a realizat lucrarea „Poarta Sărutului"?" sau "Ce înseamnă HTML?".

Dintre cei 3.199 de elevi care au returnat chestionarele completate, aproape jumătate, 1.473 (adică 46%), au răspuns corect la cel puțin 20 de întrebări și astfel s-au calificat la proba următoare a competiției, care se va desfășura în 20 ianuarie 2016. Ca fapt divers, 74% dintre cei calificați sunt elevi în clasele IX-X, iar 47 de concurenţi au răspuns corect la toate întrebările.

Liceele cu cei mai mulți elevi calificați sunt „Avram Iancu" (249 de elevi), „Gheorghe Șincai" (199 de elevi), Colegiul Economic „Iulian Pop" (119 elevi) și „Onisifor Ghibu" (107 elevi). De altfel, primele două unităţi de învăţământ au înregistrat cele mai multe chestionare cu toate răspunsurile corecte: 14 la "Gherghe Şincai", respectiv 13 la "Avram Iancu".

„Ne bucurăm că Olimpiada CuGeT a fost bine primită de elevii din școlile participante și aproape 1.500 de elevi au răspuns corect la întrebările de cultură generală. Îi așteptăm și pe elevii celorlalte licee din oraș, precum și pe toți tinerii cu vârsta de până în 25 de ani să se înscrie online în competiția noastră și să-și valorifice cunoștințele", a declarat Mihaela Rus, președintele Asociației Femeilor de Afaceri Cluj, unul din organizatorii competiţiei.

Înscrierile continuă

Proiect realizat în premieră, CuGeT se adresează tinerilor clujeni cu vârsta cuprinsă între 14 și 25 de ani și se desfășoară în perioada noiembrie 2015 - aprilie 2016 în mai multe etape de concurs.

Pe lângă cele 22 de licee înscrise în competiție, la CuGeT se pot înscrie până în 10 decembrie elevii oricărui liceu clujean, precum și toți tinerii până la 25 de ani, completând formularul de înscriere de pe site-ul www.cuget.afacj.ro. Pentru toți aceștia, prima probă de concurs se va desfășura în ianuarie 2016.

Valoarea totală a premiilor puse în joc este de peste 40.000 de lei, net. La fiecare din cele trei categorii (clasele IX-X, XI-XII și tineri de 18-25 de ani), câștigătorul primului loc va primi 5.000 de lei, ocupantul locului doi 3.500 de lei, iar cel de pe locul trei 2.000 de lei, în timp ce toți finaliștii vor fi recompensați cu câte 150 de lei. 

Olimpiada de Cultură Generală a Tinerilor Clujeni (CuGeT) este organizată de Asociația Femeilor de Afaceri (AFA) Cluj, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca. 

Comenteaza