Peste 5.800 de elevi din Cluj vor susţine simularea pe județ la Evaluarea Națională

Peste 5.800 de elevi din Cluj vor susţine simularea pe județ la Evaluarea Națională

Începând de miercuri, 1 februarie, elevii claselor a VIII-a vor susține probele scrise în cadrul simulării județene a examenului de Evaluarea Națională, organizată la nivelul județului Cluj.

Din totalul celor 5.801 elevi de clasa a VIII-a, 4.305 sunt elevi din mediul urban, iar 1.496 sunt elevi care învață în unități de învățământ preuniversitar din mediul rural. În municipiul Cluj-Napoca probele scrise în cadrul simulării județene a examenului de Evaluarea Națională vor fi susținute de 3.052 elevi.

Simularea județeană a examenului de Evaluare Națională pentru elevii claselor a VIII-a începe miercuri, 1 februarie 2023, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Joi, 2 februarie 2023, se va desfășura proba scrisă la Matematică, iar vineri, 3 februarie 2023, va avea loc proba scrisă la Limba și literatura maternă.

Evaluarea lucrărilor, în cadrul simulării județene a examenului de Evaluare Națională 2023, se realizează la nivelul unității de proveniență a elevilor, în perioada 1-6 februarie 2023.

În conformitate cu prevederile I.Ș.J. Cluj, comunicate unităților de învățământ preuniversitar, privind organizarea și desfășurarea simulării județene a probelor scrise ale examenului de Evaluare Națională 2023, rezultatele obținute la simularea județeană nu se contestă, nu vor fi publice și nu vor fi afișate. La solicitarea scrisă a elevului sau a părintelui/tutorelui, notele pot fi trecute în catalog. Nota fiecărei lucrări din cadrul simulării județene a examenului de Evaluare Națională 2023 se stabilește în conformitate cu prevederile art.10, alin. (1) și (2) din O.M.E., nr. 5241/2022, privind organizarea și desfășurarea Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, în anul școlar 2022-2023.

Probele încep la ora 9:00, iar accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30. Elevii vor fi așezați câte unul în bancă, în ordine alfabetică, pe școală.

Timpul alocat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Toate sălile de clasă în care se vor susține probele scrise din cadrul simulării Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a sunt dotate cu sisteme de supraveghere video și audio.

Pentru rezolvarea subiectelor, elevii claselor a VIII-a vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor vor utiliza numai creion negru.

În acord cu prevederile legale în vigoare, comisiile din unitățile de învățământ preuniversitar în care se desfășoară simulările examenelor naționale îndeplinesc atribuții specifice și asigură organizarea și desfășurarea optimă a întregului proces.

Rezultatele obținute de elevi la simularea județeană a Evaluării Naționale, sesiunea februarie 2023, sunt analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar în care acestea s-au desfășurat, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare.

Eventualele cazurile speciale prevăzute prin Procedura cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare care susțin examenele naționale vor fi gestionate la nivelul unităților de învățământ.

Programele de examen valabile pentru examenul național de Evaluare Națională 2023 pot fi consultate prin accesarea următorului link: http://subiecte.edu.ro/2023/evaluarenationala/legislatie/.

Selecția conținuturilor, pentru fiecare probă scrisă, în cadrul simulării județene a examenului de Evaluarea Națională, organizată la nivelul județului Cluj, este disponibilă pe site-ul I.Ș.J. Cluj, AICI.

„Simularea examenului de Evaluarea Națională este foarte importantă pentru elevii claselor a VIII-a, având în vedere că în acest an școlar nu se susțin teze și nu avem  certitudinea că s-au desfășurat evaluări standardizate la nivelul tuturor unităților de învățământ. Am luat această decizie de a organiza simulări la nivelul județului, imediat după vacanța de iarnă, înaintea apariției calendarului simulărilor naționale organizate de minister și considerăm că simularea județeană constituie o  oportunitate pentru elevi de a se acomoda cu condițiile de desfășurare a examenului, cu structura subiectelor, cu completarea datelor pe foile tipizate de examen oferind, atât lor, cât și cadrelor didactice un feed-back obiectiv asupra nivelului de cunoștințe și posibilitatea reglării demersului didactic pentru perioada următoare” a declarat Marinela Marc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

 

Comenteaza