PISA pentru adulți. România îi va testa și pe cei între 16 și 65 de ani la citit și calculat

PISA pentru adulți. România îi va testa și pe cei între 16 și 65 de ani la citit și calculat

România va evalua pentru prima dată competențele de citire, calcul, capacitatea de rezolvare a problemelor în rândul persoanelor de 16-65 de ani, prin PIAAC, testarea „PISA pentru adulți”.

România va participa la testarea „PISA pentru adulți” a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, OCDE, conform Memorandumului aprobat în ședința de Guvern de joi, 9 mai. Ministrul Educației și ministrul Muncii vor transmite către OCDE scrisoarea de confirmare.

Colectarea datelor pentru testarea PIAAC va avea loc în 2024-2029, iar costurile estimate se ridică la 3,1 milioane de euro. 

PIAAC evaluează capacitatea populației adulte în trei zone-cheie: citire, calcul, capacitatea de rezolvare a problemelor, scrie Edupedu.ro. Programul evaluează capacitatea persoanelor de a utiliza competențele aferente în mediul familial, la muncă, respectiv în societate. În prezent, peste 40 de țări și teritorii participă la evaluarea internațională.

Testarea oferă, de asemenea, o imagine de ansamblu asupra gradului de alfabetizare a populației adulte, asupra diferențelor între competențele pe care le au oamenii și cerințele pieței muncii, evidențiază nivelul de echitate al accesului la educație și mobilitate educațională, precum și tranziția absolvenților spre piața muncii, potrivit ministerului Educației.

În România există foarte puţine informaţii privind modul în care diferitele parcursuri educaţionale răspund nevoilor pieţei muncii, persoanele care au nevoie de sprijin pentru calificare/recalificare şi/sau care sunt ameninţate de automatizarea locurilor de muncă curente, spune ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

"Avem nevoie de studii care să ne ajute să înţelegem ce ştiu, ce pot face şi cât de pregătiţi sunt adulţii pentru piaţa muncii. În România există foarte puţine informaţii privind modul în care diferitele parcursuri educaţionale răspund nevoilor pieţei muncii, persoanele care au nevoie de sprijin pentru calificare/recalificare şi/sau care sunt ameninţate de automatizarea locurilor de muncă curente", a scris Deca, pe Facebook.

Cheltuielile internaționale rezultate din diferența dintre taxa de participare și valoarea grantului Erasmus+ acordat pentru perioada 2025-2027, inclusiv contribuția națională, precum și cheltuielile interne de implementare la nivel național, se vor asigura din bugetul alocat Ministerului Educației pentru 2025. 

Comenteaza