Planuri pentru modernizarea Liceului Tehnologic Special Samus

Planuri pentru modernizarea Liceului Tehnologic Special Samus
Conducerea unităţii de învăţământ vrea să modernizeze imobilul în care instituţia îşi desfăşoară în momentul de faţă activitatea, dar şi să construiască o bază sportivă pentru elevi.

Liceul Tehnologic Special Samus, unitate aflată în administrarea Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, şcolarizează anual 400 de elevi cu deficienţă mintală uşoară şi moderată, respectiv cu deficienţă de auz.

În urmă cu o lună, CJ Cluj a suplimentat bugetul liceului cu 150.000 de lei, unitatea având în curs de derulare un studiu pentru refaţadizarea, reabilitarea termică, reabilitarea instalaţiilor, recompartimentarea grupurilor sanitare, pentru clădirea internatului şcolar şi a cantinei şcolii.

De asemenea, conducerea şcolii are în proiect realizarea unei baze sportive menite să contribuie atât la derularea în condiţii optime a orelor de profil, cât şi la petrecerea în mod util şi plăcut a timpului liber de către elevi.

„Trebuie să fim deschişi şi să oferim şanse egale acestor tineri, oferindu-le oportunitatea de a-şi pune în valoare talentul şi pregătirea dobândită, în vederea practicării unor meserii specifice, cu atât mai mult cu cât dizabilitatea cu care se confruntă şi reticenţa unor angajatori îi fac adesea să se confrunte cu obstacole serioase în această încercare", au declarat oficialii forului administrativ judeţean, în cadrul unei vizite în instituţia de învăţământ.

Liceul Samus a fost înfiinţat în 1951, fiind o şcoală cu tradiţie în educarea şi instruirea teoretică şi practică a elevilor cu deficienţe de auz şi a elevilor cu deficienţe mintale, în vederea integrării lor socio-profesionale.

Unitatea de învăţământ asigură pregătirea teoretică şi practică pentru elevi cu cerinţe educative speciale pe niveluri educaţionale - gimnaziu, liceu tehnologic, şcoală profesională - însoţită de servicii educaţionale specializate precum consiliere, audiologie educaţională, terapia limbajului, cultură fizică medicală, ludoterapie, stimulare cognitivă şi senzorială, socializare, formarea autonomiei personale.

În prezent, liceul are şase clase gimnaziale şi 34 de clase de şcoală profesională şi liceu, acestea din urmă pregătind elevi pentru meserii precum: cofetar-patiser, croitorie, frizerie, construcţii, tinichigerie auto, tâmplărie, horticultură, instalaţii.

Comenteaza