Poziția UBB după discuțiile avute cu reprezentanții grupului Studenți clujeni pentru Palestina

Poziția UBB după discuțiile avute cu reprezentanții grupului Studenți clujeni pentru Palestina

Conducerea Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a transmis o poziție după discuțiile avute luni cu un grup de manifestanți pro-Palestina.

Conducerea UBB, în frunte cu rectorul Daniel David, a avut, luni, o întâlnire cu reprezentanți ai grupului Studenților Clujeni pentru Palestina.

Discuțiile au avut loc după ce, mai mulți studenți au ocupat, vineri după-amiază, curtea Facultății de Sociologie și Asistență Socială a UBB, într-o manifestație pro-Palestina, similară cu cea declanșată la Universitatea din București la începutul săptămânii trecute.

În punctul de vedere transmis după întâlnirea cu reprezentanții manifestanților, "Universitatea Babeș-Bolyai se pronunță ferm pentru pace și rezolvarea diferendelor prin mijloace pașnice în orice context, iar în calitate de instituție academică de prestigiu nu face politică, fără a altera în vreun fel dreptul individual al membrilor comunității sale de a avea și de a-și exprima opțiunile, atât timp cât acestea nu interferează cu actul academic și cadrul legal", arată UBB.

În acest context, conducerea UBB a formulat o poziție oficială în privința solicitării protestatarilor privind întreruperea unor colaborări:

"Toate parteneriatele strategice ale UBB sunt anunțate public și pot fi regăsite pe siteul propriu, în istoricul comunicatelor și informărilor UBB. Este adevărat că UBB are o mulțime de alte colaborări cu companii sau alte instituții academice sau neacademice, unele stabilite direct la nivelul celor 22 de facultăți (sau chiar la nivelul unor departamente). Toate colaborările de acest tip aflate în vigoare vor fi sintetizate în următoarele două săptămâni și făcute publice pe site-ul UBB.

UBB este implicată atent, prin organizațiile internaționale din care face parte – EUTOPIA și GUILD – în dezbaterile care vor duce, la nivelul Comisiei Europene, la măsuri clare asupra situației de “dual-use” a rezultatelor academice – conform WHO “Dual-use research of concern (DURC) describes research that is intended to provide a clear benefit, but which could easily be misapplied to do harm” (...) UBB monitorizează constant și va întrerupe colaborările cu acele entități sancționate de statul roman și/sau de Comisia Europeană. În absența unor astfel de măsuri adoptate de autoritățile competente, adoptarea în mod unilateral a unora dintre măsurile solicitate de protestatari (ex. excluderea unor entități din procedurile de achiziție publică, rezilierea unor contracte deja semnate etc.) ar situa Universitatea în afara cadrului legal".

De asemenea, UBB precizează că "va susține în limita legii și a posibilităților proprii și/sau puse la dipoziție de autorități orice cadru academic/student cu statut de refugiat în România".

"Universitatea noastră susține eventuale demersuri derulate pe lângă autoritățile competente în vederea identificării unor facilități ce pot fi reglementate (ex. locuri bugetate în universități etc.). (...) UBB are probabil primul (și posibil printre puținele) Ghid antidiscriminare între instituțiile academice din România, unde apare explicit interzicerea discriminării pe bază de rasă și religie."

În ceea ce privește evaluarea răspunsului altor universități și întreruperea colaborării cu cele care au avut răspunsuri problematice, UBB transmite că "nu are mecanismele necesare pentru a analiza adecvat decizile interne ale altor universități unde au avut loc proteste similare ale studenților".

Comenteaza