Primele manuale digitale au ajuns pe băncile elevilor clujeni. Când vor fi distribuite în totalitate

Primele manuale digitale au ajuns pe băncile elevilor clujeni. Când vor fi distribuite în totalitate
Cu o întâziere de trei luni de la începerea anului şcolar, primele manuale în format print şi digital au ajuns, în sfârşit, pe băncile elevilor clujeni. Norocoşi au fost doar o parte din copii, în ultima săptămână fiind distribuite 5.000 de cărţi. Însă până la vacanţa de iarnă, la Cluj vor fi distribuite toate cele 26.000 de exemplare.

O parte din manualele digitale au ajuns pe băncilor elevilor clujeni, iar restul trebuie să sosească de la edituri până în 15 decembrie. 16.500 de cărţi au ajuns la depozitul Inspectoratului Judeţean Cluj (ISJ), dintre care 5.000 de exemplare au fost distribuite deja către şcoli. În total la Cluj trebuie să fie distribuite 26.000 de manuale.

Clasa a doua a avut manualele recuperate, iar clasa întâi au avut manuale de tip vechi, pe care ISJ Cluj le-a comandat după problemele manualelor digitale la nivel naţional. Acestea vor fi lăsate în urmă, însă ar putea fi folosite ca auxiliare.

"Primele manuale au fost împărţite şcolilor săptămâna trecută, au ajuns în funcţie de editură. Foarte mulţi copii folosesc calculatorul intens, aşa că pe de-o parte îl determini pe copil să studieze mai mult în momentul în care te-ai apropiat de ceea ce gândeşte el şi de ceea ce vrea el. Faptul că tu vii cu o variantă de genul acesta, eu cred că îi ajută. Însă efectele le vom vedea într-o perioadă medie de timp, vom în ce măsură au asimilat. Oricum, copilul va fi tentat de ideea de a avea informaţia pe calculator", a declarat Valentin Cuibus, şeful ISJ Cluj.

Manualele sosite sunt pentru trei materii: română, matematică şi engleză, pentru clasele întâi şi a doua. Fiecare manual este însoţit de un CD care conţine varianta digitală a conţinutului cărţii şi care poate fi folosit de către elevi atât acasă, cât şi la şcoală.

"Marea majoritate a şcolilor au laboratoare de informatică, unde copiii pot să intre, aşa că manualele digitale pot fi folosite inclusiv în şcoală, în afară de modul în care le foloseşte fiecare acasă. De asemenea, formatul digital poate fi folosit şi în sala de clasă pe video-proiector, depinde de metoda fiecărui învăţător în parte", a explicat Cuibus.

Învăţământul din România s-a confruntat cu o situaţie fără precedent în toamna acestui an, atunci când prima zi de şcoală i-a găsit pe micuţi fără abecedare pe bănci. Situaţia a fost cauzată de problemele întâmpinate în procesele de licitaţie a manualelor şi de faptul că ministerul a sperat până în ultimul moment că va încheia licitația pentru cele digitale.

Comenteaza