Primul Centru de studii indiene din România, inaugurat la UBB Cluj

Primul Centru de studii indiene din România, inaugurat la UBB Cluj
Primul Centru de studii indiene din România a fost inaugurat, joi, la Universitatea "Babeş Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca, urmând să ofere cursuri de limbă sanscrită, de limbă hindi, dar şi cursuri de istorie, cultură şi civilizaţie indiană.

Directorul Centrului de studii indiene al UBB, Mihaela Gligor, a declarat, joi, că noua instituţie va organiza şi evenimente culturale, de la lansări de carte şi workshopuri, până la expoziţii de fotografie sau proiecţii de filme indiene.

"Am inaugurat Centrul de studii indiene din cadrul UBB, primul astfel de centru din România, în cadrul căruia vom oferi cursuri de limbă sanscrită, de limbă hindi, dar şi cursuri de istorie, cultură şi civilizaţie indiană. Centrul a fost înfiinţat pentru promovarea culturii indiene. Eu am fost invitată în India la mai multe conferinţe, am avut şi o bursă oferită de Guvernul indian şi m-am gândit că ar fi bine să existe şi la noi un astfel de centru, mai ales că în ţară nu există niciunul", a spus Gligor.

Potrivit acesteia, la cursurile centrului vor putea să se înscrie cei care doresc să se familiarizeze cu civilizaţia Indiei, dar şi cercetători care vor să îşi însuşească limba sanscrită pentru a-şi putea aprofunda studiile pe care le întreprind.

"Sunt oameni interesaţi de partea artistică, de muzică, de artă, de film şi vom încerca să oferim fiecăruia câte ceva din această paletă largă. Sancrita este una dintre cele mai vechi limbi, dar este foarte importantă, pentru că, alături de latină şi greacă, stă la baza culturii universale. Vom încerca şi editarea unei reviste de studii indiene, dar vom aduce şi specialişti din India", a subliniat Mihaela Gligor.

Centrul indian de la UBB va milita şi pentru dezvoltarea colaborării cu centre similare de la universităţi europene, americane şi indiene.

 

loading...
Comenteaza