Probleme pentru rectorul reales de la USAMV Cluj. Alegerile sunt contestate

Probleme pentru rectorul reales de la USAMV Cluj. Alegerile sunt contestate

Alegerile de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, în care Cornel Cătoi a fost reales în funcția de rector, sunt vizate de o contestație adresată Ministerului Educației.

În urma alegerilor din 1 februarie, prof. univ. dr. Cornel Cătoi a fost reconfirmat în funcția de rector al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, după ce a obținut cu 31 de voturi în plus față de în fața contracandidatul său, prof. univ. dr. Leon Muntean. Totuși, după trei săptămâni de la alegeri, rezultatul nu a fost încă validat de ministrul Ligia Deca, așa că emoțiile nu s-au încheiat pentru noul fost rector, mai ales că procesul electoral prin care a fost reales în funcție a fost contestat.

Contracandidatul Leon Muntean, fostul ministru al Agriculturii și prorector Adrian Oros, alături de un grup de alți profesori și conferențiari au transmis o contestație în care au invocat „excluderea nejustificată a 413 studenți de pe listele de vot, în mod pur discreționar” – studenți cărora le-ar fi fost ”interzisă exercitarea drepturilor care ar trebui să le fie garantate”, scrie edupedu.ro.

„Excluderea unui segment semnificativ al comunității universitare din procesul electoral nu numai că subminează fundamentul democratic al alegerilor, dar și contravine principiilor de bază ale reprezentării echitabile și ale participării democratice. Această practică afectează grav legitimitatea alegerilor și conduce la punerea sub semnul întrebării a integrității întregului proces electoral.

Absența unui număr semnificativ de votanți din procesul de votare distorsionează reprezentativitatea rezultatului, ceea ce înseamnă că reprezentanții „aleși” nu reflectă în mod adecvat voința întregii comunități universitare, fapt care afectează principiul egalității de șanse și al nediscriminării, esențiale pentru un proces electoral corect”, se arată în documentul transmis Ministerului Educației.

O altă neregulă semnalată de autorii contestației este faptul că rectorul Cornel Cătoi a candidat pentru al treilea mandat, iar legea permite doar două mandate de rector. Dar, pentru că legea nu se aplică retroactiv, mai mulți rectori și-au depus o nouă candidatură la șefia universităților pe care le conduceau deși încheiaseră deja două mandate.

Reamintim că la USAMV Cluj perioada premergătoare alegerilor pentru pentru funcția de rector a universității a fost una tensionată, după ce Cornel Cătoi a rămas fără sprijinul unor persoane din echipa sa, care au decis să îl susțină pe prorectorul Leon Muntean, singurul contracandidat înscris în cursă.

Comenteaza