Profesorii ameninţă cu greva generală. Nu acceptă salarii sub 4.000 de lei

Profesorii ameninţă cu greva generală. Nu acceptă salarii sub 4.000 de lei

Sindicaliștii din învățământ amenință că intră în grevă generală dacă Guvernul nu va adopta ca bază de salarizare în Educație salariul mediu brut pe economie.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” îşi exprimă nemulţumirea faţă de decizia coaliţiei care vrea să elimine din Proiectul Legii Învăţământului Preuniversitar un articol care prevede că „salarizarea întregului personal didactic de predare se realizează în mod progresiv, având la bază salariul mediu brut pe economie din anul bugetar încheiat, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic”.

„Transpunerea în practică a acestui articol ar însemna ca un profesor debutant să obţină un venit net de aproximativ 3.900 de lei, mai mic decât a multor categorii de salariați cu studii inferioare celor ale cadrelor didactice. Prin eliminarea acestui articol înţelegem că în noua lege de salarizare elaborată de către Ministerul Muncii nu se doreşte ca personalului didactic să i se acorde un nivel de salarizare motivant şi în concordanţă cu importanţa activităţii profesionale desfăşurată”, precizează sindicatele.

De asemenea, sindicatele susțin că „există semnale că actuala coaliţie nu este de acord nici cu un alt articol, extrem de important, din acest proiect de lege, cel conform căruia “Finanţarea cheltuielilor pentru educaţie, la nivelul sistemului naţional de învăţământ, cu toate componentele sale de asigurare a funcţionării, reprezintă anual, minim 15% din cheltuielile bugetului general consolidat”. Astfel, susțin federațiile sindicale, Educația va continua să fie subfinanțată.

FSLI şi FSE „SPIRU HARET” îşi exprimă, de asemenea, nemulţumirea faţă de nerezolvarea problemelor salariale ale personalului nedidactic, cerinţa fiind aceea ca salariile acestei categorii profesionale să fie majorate la nivelul maxim prevăzut de Legea 153/2017.

„Reamintim faptul că aceşti salariaţi au venituri, în medie, de aproximativ 2.000 de lei lunar, ceea ce înseamnă că aceşti oameni sunt condamnaţi la sărăcie extremă. Este greu de înţeles de ce Guvernul României amână rezolvarea acestei probleme, având în vedere că impactul bugetar este nesemnificativ”, mai spun sindicaliștii.

Aceștia anunță că în cazul în care solicitările rămân fără rezolvare, angajaţii din educaţie se pregătesc de următoarele acţiuni de protest:

  • pichetarea sediului Guvernului şi a sediilor prefecturilor în lunile martie şi aprilie 2023;
  • marș de protest desfășurat în București în luna mai 2023;
  • declanşarea grevei generale în ultima decadă a lunii mai.
Comenteaza