Update Video Foto Profesorii clujeni, protest MASIV la Prefectură. Circulația a fost blocată
- Scris de Monica Kovacs
- 25 Mai 2023, 12:38
- Educaţie
- Ascultă știrea
Un protest al cadrelor didactice este în desfășurare, pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, în fața Prefecturii Cluj.
UPDATE 13.37: Circulația în zona Prefecturii Cluj a fost deblocată. Participanții la protest au fost regrupați de pe carosabil, pe trotuar.
Știrea inițială:
Cadrele didactice au ieșit în fața Prefecturii Cluj cu pancarte și vuvuzele. Circulația a fost blocată, inclusiv transportul în comun, astfel că pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, pe sensul dinspre centru, s-a format o coloană de troleibuze și autobuze, care se întinde până în Piața Unirii. De asemenea, autobuzele stau în coloană și pe ruta spre centru.
Profesorii pichetează Prefectura Cluj în tandem cu cadrele didactice care protestează în Piața Victoriei, în fața Guvernului.
Pe pancartele aduse de cele peste 2.000 de cadre didactice care s-au adunat în fața Prefecturii Cluj sunt mesaje ca: "6% din PIB a rămas doar un mit" / "Vă rugăm respectați munca celor devotați!" / "Nu sunt bani pentru educație? Puteți să tăiați pensiile speciale!" / "Câte zile ați putea trăi pe salariul unei îngrijitoare?" / "Avem carte... n-avem... la BUGET! Măririle salariale să fie așa cum le-ați promis!" / "Astăzi rezistăm, n-a să mai cedăm!"
De luni, au intrat în grevă peste 150.000 de profesori și peste 70.000 de angajați care fac parte din categoria personalului didactic auxiliar și nedidactic.
Angajații din grădinițe și școli sunt astăzi la a treia zi de grevă generală. Potrivit sindicatelor, în Cluj, în prima zi de protest rata de participare a cadrelor didactice la greva generală se apropia de 80%.
Protestele continuă în toată țara întrucât creșterile salariale care au fost revendicate de către profesori nu sunt prevăzute în oferta Guvernului, ci doar carduri de sprijin, de 2.500 de lei, oferite în două tranşe - "Este o ofertă jignitoare", susţin sindicaliştii.
"Acțiunile noastre urmăresc să atragă atenția asupra obligativității solutionării problemelor salariale cu care se confruntă personalul din învăţământul preuniversitar și superior, în condițiile scăderii semnificative a puterii de cumpărare, determinate și de creșterea prețurilor. Nemulțumirea personalului din educație este accentuată și de refuzul guvernanților de a purta negocieri reale cu federațiile sindicale din educaţie și de a adopta măsuri concrete pentru soluționarea revendicărilor personalului din sistemul educațional, inclusiv după declanșarea, începând cu data de 22 mai 2023, a grevei generale în învăţământ", se arată în documentul sindicatelor.