Profesorii de la UBB s-au solidarizat cu "prigoniţii" de la UNATC

Profesorii de la UBB s-au solidarizat cu
Cadrele universitare de la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj se solidarizează, prin intermediul unei scrisori deschise, cu Andrei Rus şi Andrei Gorzo, aflaţi în conflict cu conducerea UNATC.

Rus şi Gorzo au fost acuzaţi că ar fi vehiculat «informaţii neadevărate menite să creeze un curent de opinie defavorabil instituţiei, entităţilor de conducere sau persoanelor aflate în funcţii de conducere»", a scris Andrei Gorzo, pe contul său de Facebook. Comisia de Etică a UNATC l-a audiat pe Andrei Rus şi a propus să i se desfacă acestuia contractul de muncă. "Recenta propunere a Comisiei de Etică de desfacere a contractului de muncă al lui Andrei Rus face transparentă transformarea într-un conflict de muncă a ceea ce, inițial, a fost un dezacord de opinii și viziuni între angajat și conducerea universității", spun profesorii clujeni.

"Conflictele de viziune și gestiune a universității ar trebui desfășurate în cadrul forurilor instituționale ale Senatului și Consiliului de Administrație în spirit colegial, nu înăbușite prin amenințarea cu pierderea contractului de muncă", mai spun cadrele didactice de la UBB.

Iată mai jos textul scrisorii:

"Semnatarii acestei scrisori, cadre didactice ale Universității Babeș-Bolyai, dorim să ne exprimăm public solidaritatea cu colegii noștri Andrei Rus și Andrei Gorzo, lectori universitari ai Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică "Ion Luca Caragiale", precum și cu redacția publicaţiei Film Menu. Considerăm că în ultima perioadă colegii noștri au fost supuși unor grave abuzuri de putere, unor vicii de procedură și au fost victime ale denigrării publice din partea Rectoratului UNATC și a unor membri ai Senatului UNATC. De asemenea, dorim să atragem atenția asupra gravității faptului că nici Rectoratul, nici Senatul UNATC nu au sancționat luările de poziție profund rasiste și homofobe, contrare eticii universitare, exprimate public de membri ai conducerii UNATC în relație cu colegii lor universitari.

În calitate de cadre universitare, suntem preocupați de formarea și menținerea în spațiul academic a unor condiții care asigură libertatea academică: libertatea oricărui profesor sau cercetător de a nu fi de acord cu ideile dominante și de a contrazice autoritatea de orice fel. Un mediu deschis este precondiția pentru a putea îmbunătăți, în mod colectiv, cercetarea, calitatea educației, punerea în practică a pedagogiei orientate spre student și, mai ales, relevanța socială a activității noastre. Această decizie a conducerii UNATC instituie un precedent periculos, în care o universitate își judecă angajații după criterii non-academice și îi elimină din sistemul educațional pentru delicte de opinie. Suntem convinși că, în absența unui angajament ferm de a menține universitatea ca un spațiu democratic, care respectă legislația și reglementările interne, rolul acesteia ca instituție și comunitate academică va fi lezat. Considerăm că principiile universitare asumate și de UNATC au fost grav încălcate și că, în consecință, funcționarea și legitimitatea UNATC au fost grav prejudiciate.

Recenta propunere a Comisiei de Etică de desfacere a contractului de muncă al lui Andrei Rus face transparentă transformarea într-un conflict de muncă a ceea ce, inițial, a fost un dezacord de opinii și viziuni între angajat și conducerea universității, dezacord care ar trebui să fie permis și încurajat într-un mediu academic ce se dorește deschis, performant și legal. Documentele și relatările din spațiul public atestă faptul că desfacerea contractului de muncă al lui Andrei Rus este o sancțiune directă aplicată acestuia pentru luarea unei poziții critice față de conducerea universității, ceea ce constituie un semnal de alarmă pentru întregul mediu universitar.

Dincolo de solidaritatea cu colegii noștri, ne exprimăm totodată speranța că Rectoratul și Senatul UNATC vor lua o decizie în spiritul democrației, tradiției universitare, respectând reglementările interne la toate nivelele. Conflictele de viziune și gestiune a universității ar trebui desfășurate în cadrul forurilor instituționale ale Senatului și Consiliului de Administrație în spirit colegial, nu înăbușite prin amenințarea cu pierderea contractului de muncă. De asemenea, sperăm ca legile și regulamentele să fie interpretate astfel încât toate vocile, specializările profesionale și rangurile universitare să își poată exprima pozițiile fără represalii, în vederea asigurării bunul comun".

Scrisoarea este semnată de 52 de cadre didactice de la mai multe facultăţi aparţinând UBB.

 

Comenteaza