Proiect inedit în universităţile din Cluj: ce câştigă studenţii VIDEO
- Scris de Ziua de Cluj
- 26 Noi 2013, 17:54
- Educaţie
- Ascultă știrea
Conducerea Universităţii "Babeş-Bolyai" vrea să introducă în facultăţi catedre private, în colaborare cu firme din diverse domenii. Prorectorul Mihaela Luţaş spune că există deja colaborări în acest sens, dar ele ar trebui permanentizate prin crearea unor catedre private. "Dacă am putea să legalizăm aceste catedre private", psune prorectorul UBB Mihaela Luţaş, "atunci ar fi extraordinar de simplu pentru toată lumea, pentru că o companie ar veni şi ar finanţa crearea catedrei, nu neapărat prin bani, ci mentorat, cunoştinţe, cursuri, conferinţe, tutoriale".
Prototipul catedrei private funcţionează începând cu acest semestru la Facultatea de Business, în parteneriat cu o companie multinaţională. Experţi din mediul privat susţin cursuri în cadrul acestei catedre.
Conducerea Facultăţii de Business este cea care a iniţiat proiectul catedrei private de antreprenoriat şi afaceri de familie. Decanul facultăţii, Ioan Alin Nistor, detaliază: "catedra îşi doreşte să aducă experienţa şi profesionalismul din mediul privat în mediul academic şi în special în rândul studenţilor, dar şi al cadrelor didactice; un prim pas a fost introducerea unei materii în planul de învăţământ, în cazul acest avem "Antreprenoriat şi afaceri de familie".
Reprezentanţii companiei care sprijină catedra provată îşi selectează o parte dintre angajaţi din rândurile studenţilor de la Business. Călin Tăut e marketing manager la firma respectivă: "În fiecare an acordăm câte o bursă constând într-un contract de muncă celor mai merituoşi studenţi care termină cursurile facultăţii", spune el.
Prorectorul Universităţii "Babeş-Bolyai" le-a cerut parlamentarilor clujeni să iniţieze un proiect de lege pentru crearea catedrelor private. "E o practică în alte state", spune senatorul PSD de Cluj Alexandru Cordoş. "Eu cel puţin aş susţine un astfel de demers; eu am preluat această idee şi în perioada următoare împreună cu membrii Comisiei de Învăţământ din Senat o să dezbatemşi o să depun chiar o iniţiativă".
Potrivit senatorului, îmbinarea cercetării cu practica ar fi atât în folosul studenţilor, cât și a mediului economic privat.
Reporter: Alin Golban
Operator: Călin Fedeleş