Prorectorul clujean Ioan Bolovan, doctor honoris causa la Arad

Prorectorul clujean Ioan Bolovan, doctor honoris causa la Arad

Comunitatea academică a Universității Aurel Vlaicu (UAV) Arad a acordat titlul de doctor honoris causa profesorului universitar Ioan Bolovan, prorectorul Universității Babeș-Bolyai (UBB) Cluj, cercetător al istoriografiei din România și din lume. 

Din comisia de elaborare a laudatio au făcut parte Ramona Lile, rectorul Universităţii Aurel Vlaicu, Josef Wolf – Institut für Donauschwäbischegeschichte und Landeskunde (Tübingen, Germania), profesorii universitari Sorin Șipoș – Universitatea Oradea și  Corneliu Pădurean – UAV. Președintele comisiei a fost Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, conform Arad 24.

„Este o onoare pentru noi să decernăm prestigiosul titlul distinsului profesor Ioan Bolovan. Prin cercetările sale, domnia sa a contribuit la dezvoltarea și îmbogățirea istoriei moderne a Transilvaniei și la recunoașterea sa în lume. Este o bucurie să acordăm acest titlul, în anul Centenarului, unui istoric de marcă” a declarat rectorul UAV.

Ioan Bolovan a precizat în discursul său importanța acestui titlul cu atât mai mult cu cât domnia sa este arădean, născut în Podgoria Aradului, la Pâncota şi este absolvent al Liceului Pedagogic din Arad, unde s-a remarcat sub îndrumarea profesorului Mircea Popa, ca un pasionat al istoriei.

„Este un moment emoționat pentru mine cu atât mai mult cu cât recunoașterea vine dinspre locul în care m-am născut și format. Aradul este foarte important pentru mine și vreau să mulțumesc Universității Aurel Vlaicu pentru onoarea de a face parte din această comunitatea academică”, a declarat Bolovan.

În laudatio rostit de către profesorul universitar Corneliu Pădureanu, de la UAV, a fost punctat parcursul profesional al invitatului, rezultatele muncii sale de cercetare, contribuțiile sale aduse la dezvoltarea istoriografiei și la promovarea Transilvaniei în lume.

Comenteaza