Reabilitare pe genunchi în şcolile clujene

Reabilitare pe genunchi în şcolile clujene
Şcoala începe peste o săptămână, iar lucrările de reabilitare ale şcolilor din judeţ sunt făcute de mântuială, susţine prefectul judeţului. Inspectoratul şcolar arată înspre primării, iar autorităţile locale se mândresc cu modernizările: uşi antiefracţie la clasă şi termopane mai mici decât ramele geamurilor.

Inspecţii inopinate ale autorităţilor în şcolile clujene. Prefectul judeţului, Gheorghe Vuşcan a continuat ieri verificările şi stadiul lucrărilor de reabilitare în două licee din Cluj-Napoca.

"Am ales aleator câteva din cele 25 de unităţi de învăţământ din judeţul Cluj, care, în 28 august, data Colegiului Prefectural, figurau cu lucrări de reabilitare efectuate de sub 20%. Vrem să ştim ce se întâmplă, pentru ca toţi copiii noştri să poată să înceapă şcoala fără probleme. Am descoperit lucrări în valoare de sute de milioane de lei nefinalizate sau făcute pe genunchi cum e cazul liceului Bălcescu", a declarat în urma inspecţiilor, Gheorghe Vuşcan.

Potrivit Prefecturii clujene, Liceul "Onisifor Ghibu" a figurat cu lucrări de reabilitare efectuate sub 20%, dar pe săptămâna viitoare ar fi pregătit să-i primească pe cei 1.600 de elevi. "Astăzi (ieri - n.red.) avem şcoala pregătită în procent de 90%. Am tras tare să terminăm în utlimele două săptămâni, şi la ora asta mai avem de finalizat un gard exterior. Vin şi copiii să ne ajute, iar sâmbăta la noi este program normal de muncă", a explicat directoarea liceului, Monica Bereş. Reprezentantul contractorului, Vasile Rus, a explicat că dificultăţile întâmpinate s-au datorat autorităţilor locale. "S-a început târziu contractarea, iar în toate cele 6 locaţii unde avem lucrări, acestea sunt finalizate în proporţie de peste 90%", a spus Rus. Valoarea lucrărilor de la "Onisifor Ghibu" este de 66.000 de lei. "Nu ştiu la ce trebuiau uşi de fier, de exterior, la clasă", a punctat prefectul în timpul inspecţiei. În replică, directoarea liceului a ridicat din umeri şi a arătat că toate contractele pentru uşi sunt vechi de 6 ani.

La Liceul "Nicolae Bălcescu" refaţadizarea costă peste 600.000 de lei, iar lucrările sunt în plină desfăşurare. Cu toate acestea, directorul şcolii, Marinela Zegrean susţine că modernizarea faţadei nu va împiedica derularea cursurilor. "Faţada nu a fost refăcută de peste 20 de ani. Problema e că au fost contractate târziu lucrările - de abia în luna august. Noi ne bucurăm că s-au început. În interior lucrările sunt finalizate peste 90%", a punctat Zegrean.

Potrivit Prefecturii clujene, curtea şcolii este asfaltată de primărie din fondul de asfaltări pentru străzi. "Nu ştiu ce se întâmplă la Bălcescu. Lucrările sunt nefinalizate, iar termopanele sunt mai mici decât ramele geamurilor. Nu s-au chituit, nu nimic. Desigur că firma contractoare susţine că va efectua lucrările de finisare şi sunt convins că le va termina până la Crăciun...", a arătat Vuşcan.

Potrivit datelor furnizate de prefectura clujeană, 25 de unităţi şcolare din judeţul Cluj nu sunt pregătite să primească elevii din cauza întârzierilor la lucrările de reabilitare. "Avem 261 de unităţi de învăţământ în judeţ în care avem lucrări de reparaţii curente. Din ele avem probleme la 8, cu montarea parchetului. Şcolile sunt pregătite în procent de peste 90% să-i primească pe elevi. În ceea ce priveşte modernizările şi întârzierile, lucrările se derulează prin primării, aşa că noi nu putem accelera procesul", a explicat inspectorul ajdunct al Inspectoratului Şcolar al Judeţului Cluj, Mariana Pop.

Între timp, inspecţiile inopinate ale prefectului continuă. El a inspectat şantierele şcolilor din Floreşti, Gilău, Turda, Ciurila şi Tureni.

Cum replică Boc

15 din cele 25 de şcoli depistate cu probleme se localizează în municipiul Cluj-Napoca. În replică, primarul Emil Boc susţine că programul de reabilitare merge strună şi costă 1 milion de euro. "Am investitit peste un milion de euro în modernizarea şcolilor şi sunt pregătite pentru noul an şcolar. Mi-aş dori ca toate şcolile din judeţ să arate precum cele din Cluj-Napoca", a menţionat Emil Boc. În privinţa lucrărilor de la Liceul "Nicolae Bălcescu" primarul a specificat că asfaltările se fac din fondul pentru asfaltări; pe de altă parte edilul a dat asigurări că refaţadizarea clădirii nu va afecta buna desfăşurare a cursurilor.

 

Comenteaza