Românii, repetenţi la acordarea primului ajutor. Copiii ar putea învăţa la şcoală manevre de resuscitare

Românii, repetenţi la acordarea primului ajutor. Copiii ar putea învăţa la şcoală manevre de resuscitare

O simplă manevră de resuscitare ar putea să salveze viața unei persoane. Însă, prea puțini români știu să acționeze într-o situație critică, arată statisticile. Parlamentarii vor să introducă cursuri de prim ajutor în şcoli. 

Parlamentarii au pe masă un proiect de lege care are ca scop introducerea obligatorile a cursurilor de prim ajutor în școli. Pierderea cunoștinței și înecul atât cu jucării, cât și cu alimente sunt incidente pentru care primul ajutor ar putea face diferența.

România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul de persoane care cunosc manevrele de prim-ajutor. Manevrele de resuscitare ar putea fi învățate încă din școală, dacă un proiect de lege va trece de Parlament. Interes există din partea elevilor, transmite digi24.ro. 

"Școala este locul în care elevul își petrece cea mai mare parte din zi. Ori dacă acolo nu primim informații relevante, atunci unde? Tocmai pentru că își doresc să învețe ce este primul ajutor, cum pot acorda și cum pot interveni ei, ajung să se informeze de pe internet", crede un elev. 

Proiectul depus de parlamentarii PNL prevede ca disciplina Biologie – "Anatomia și fiziologia omului" să cuprindă cursuri de prim ajutor pentru clasele a 7-a și a 11-a. Dacă proiectul trece, cursurile trebuie predate de specialişti.

Potrivit specialiştilor de la Asociatia EDIT, în cazul accidentelor rutiere, jumatate din decese au loc în primele minute de la impact, iar primul ajutor este esenţial pentru o persoana rănită. Studiile specialiştilor arată că 70.000 de români mor anual pentru că nu primesc la timp ajutor. 

Comenteaza