Scandalul plagiatelor. O asociaţie clujeană îi cere noului ministru al Educaţiei măsuri ferme împotriva plagiatorilor

Scandalul plagiatelor. O asociaţie clujeană îi cere noului ministru al Educaţiei măsuri ferme împotriva plagiatorilor
Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) Cluj-Napoca, care a întocmit Indexul Operelor Plagiate, i-a cerut noului ministru al Educaţiei să-i revoce pe conducătorii de universităţi pentru care există dovezi de plagiat.

Asociaţia GRAUR susţine, într-o scrisoare deschisă adresată noului ministru al Educaţiei, Mircea Dumitru, că „în ultimii ani s-a dovedit în mod incontestabil că un segment semnificativ al plagiatorilor din Universităţi provin din rândul profesorilor şi aparţin adesea grupurilor infracţionale consituite în rândul rectorilor şi decanilor, şi, mai grav, chiar conduse de aceştia. O dovedeşte Indexul Operelor Plagiate de la adresa www.plagiate.ro. Aceşti indivizi pângăresc numele invăţământului superior românesc".

Asociaţia cere noului ministru să acţioneze de urgenţă şi cu fermitate.

Să revocaţi de îndată toţi rectorii şi decanii pentru care există dovezi publice de plagiate.

Să interziceţi, în mod explicit, risipirea banului public prin acordarea de prelungiri de activitate sau de activităţi la plata cu ora personalului didactic pentru care există dovezi publice rezonabile de plagiat.

Să solicitaţi rectorilor să retragă în mod public toate titlurie onorifice şi diplomele oficiale acordate membrilor personalului didactic pentru care există dovezi publice rezonabile de plagiat.

Să obligaţi Universităţile cu finanţare publică să publice lista celor afectaţi de măsura pe care o solicităm", se arată în scrisoarea deschisă trimisă de asociaţia clujeană către noul ministru al Educaţiei, Mircea Dumitru.

„Este revoltător ca aceste persoane să se bucure de avantaje materiale şi morale în detrimentul tinerilor şi a celor care înţeleg că prima condiţie şi raţiune de a fi a unei instituţii de învăţământ superior este integritatea", mai scriu membrii asociaţiei clujene.

Imediat după numirea în funcţie, ministrul Educaţiei a vorbit, printre altele, de scandalul plagiatelor. Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a declarat vineri, citat de gandul.info, că-i va retrage titlul de doctor lui Victor Ponta după avizele direcţiilor de specialitate şi după analizarea contestaţiei formulate de persoana în cauză, în situaţia în care Victor Ponta va contesta decizia CNATDCU.

Reamintim că în 30 iunie, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a recomandat retragerea titlului de doctor lui Victor Ponta, în urma analizei realizate de comisiile de specialitate din cadrul acestui organism.

Academia Naţională de Informaţii Mihai Viteazul a anunţat recent că „un număr de nouă absolvenţi ai Şcolii doctorale din cadrul Academiei Naţionale de Informaţii "Mihai Viteazul" au renunţat la titlul de doctor, în baza Legii nr. 1/2011 cu modificările şi completările ulterioare, pe baza unor cereri de renunţare formulate în perioada 3 - 7 martie a.c. şi înregistrate la Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice în data de 10 martie a.c.".

Potrivit unor surse, cei care au cerut retragerea titlului de doctor sunt: Radu Stroe, fost ministru de interne, Mihai Stănişoară, fost ministru al Apărării, Bogdan Licu, procurorul general adjunct al României, Daniel Moldoveanu, fostul consilier prezidenţial pe probleme de securitate, Romeo Raicu, fost şef al Comisiei parlamentare de control al SIE, Mihail Tudose, fost ministru al Economiei, Neculai Onţanu, fost primar al Sectorului 2, Adela Popescu, fosta secretară a lui Gabriel Oprea şi Loredana Radu, nepoata lui Gabriel Oprea, scrie mediafax.ro. Tezele de doctorat au fost evaluate la nivelul Academiei de Informaţii după ce în spaţiul public au apărut informaţii privind suspiciuni de plagiat în legătură cu mai multe lucrări de doctorat ale unor persoane publice.

 

 

Comenteaza