Simulare BAC 2023. CALENDARUL examenelor pentru cei peste 4.000 de elevi din Cluj

Simulare BAC 2023. CALENDARUL examenelor pentru cei peste 4.000 de elevi din Cluj
| Foto: Arhiva

În județul Cluj, 4.208 elevi, dintre care 2.680 din Cluj-Napoca vor susține, săptămâna viitoare, probele scrise din cadrul simulării examenului național de Bacalaureat.

Simularea examenului național de Bacalaureat, sesiunea martie 2023, începe luni, 27 martie 2023. Iat[ calendarul probelor:

  • Luni, 27 martie, proba scrisă la Limba și literatura română,
  • Marți, 28 martie, va avea loc proba obligatorie a profilului,
  • Miercuri, 29 martie - proba la alegere a profilului și a specializării,
  • Joi, 30 martie, elevii claselor a XII-a, care studiază în limba minorităților naționale vor susține proba scrisă la Limba și literatura maternă.

Conform IȘJ Cluj, simularea probelor scrise în cadrul examenului național de Bacalaureat 2023, pentru cei 4.208 elevi se desfășoară în 64 de unități de învățământ preuniversitar din județul Cluj, dintre care 2.680 de elevi provin din unități de învățământ preuniversitar din municipiul Cluj-Napoca.

Evaluarea lucrărilor se realizează la nivelul unității de proveniență a elevilor, iar rezultatele vor fi comunicate în 6 aprilie 2023.

Rezultatele obținute la simularea examenului național de Bacalaureat 2023 nu se contestă, nu vor fi publice și nu vor fi afișate. La solicitarea scrisă a elevului sau a părintelui/tutorelui, notele pot fi trecute în catalog. 

Probele încep la ora 9:00, iar accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30. Elevii vor fi așezați câte unul în bancă, în ordine alfabetică, pe unitate școlară.

Timpul alocat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Toate sălile de clasă în care se vor susține probele scrise din cadrul simulării județene a examenului național de Bacalaureat 2023 sunt dotate cu sisteme de supraveghere video și audio.

Pentru rezolvarea subiectelor, elevii claselor a XII-a/a XIII-a vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor vor utiliza numai creion negru.

Rezultatele obținute de către elevi la simularea examenului național de Bacalaureat, sesiunea martie 2023 vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar în care acestea s-au desfășurat, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare.

Cele 28 de cazuri speciale vor fi gestionate la nivelul unităților de învățământ preuniversitar, din județul Cluj, potrivit Procedurii cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare care susțin examenele naționale.

Simularea probelor scrise ale examenului național de bacalaureat 2023 se organizează la următoarele disciplinele: limba și literatura română, limba și literatura maternă (pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale), matematică, istorie, fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, logică, argumentare și comunicare, psihologie, economie, sociologie și filosofie.

Subiectele sunt elaborate pe baza conținuturilor şi a competențelor asociate acestora, conform programelor de examen valabile pentru examenul național de Bacalaureat 2023 aprobate de Ministerul Educației. Acestea pot fi consultate accesând următorul link: http://subiecte.edu.ro/2023/bacalaureat/legislatie/.

Subiectele și baremele se afișează în fiecare zi cu probă de examen, la ora 15:00, aici. Alte informații utile sunt publicate în ghidul disponibil aici.

„Simularea examenelor naționale, fie că vorbim de bacalaureat sau de evaluarea națională, este foarte importantă pentru ca elevii să se acomodeze cu condițiile de desfășurare a examenului, cu structura subiectelor, cu completarea datelor pe foile tipizate de examen, cu dozarea timpului de lucru. Cu atât mai mult, în acest an școlar dificil, în care elevii nu mai susțin tradiționalele teze semestriale, consider că este binevenită această simulare a examenelor, care oferă elevilor posibilitatea de a participa la o evaluare standardizată, asigurând un feed-back obiectiv asupra nivelului de cunoștințe. Acesta va  permite cadrelor didactice reglarea demersului pentru perioada următoare și elaborarea de măsuri pentru îmbunătățirea nivelului de pregătire a elevilor până la data desfășurării examenelor,” a declarat Marinela Marc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Comenteaza