Start BAC! Cum s-a desfăşurat prima probă a examenului pentru tinerii clujeni

Start BAC! Cum s-a desfăşurat prima probă a examenului pentru tinerii clujeni
Elevii din toată ţara au intrat în febra examenului naţional de bacalaureat, odată cu debutul probelor de competenţe.

La nivelul întregii ţări, pentru susţinerea acestui examen în sesiunea iunie-iulie 2015 s-au înscris aproape 170.000 de candidaţi, cu peste 7.000 mai mulţi decât în aceeaşi sesiune a anului trecut, potrivit unui comunicat al Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN). În judeţul Cluj sunt înscrişi un număr de 4.958 de elevi, dintre care 550 din promoţiile anterioare.

Prima sesiune din acest an a debutat luni, cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A), probă ce se desfăşoară până miercuri, 10 iunie. Elevii au trecut uşor prin emoţiile primului test, care, din câte spun aceştia, nu le-a dat bătăi prea mari de cap. Nu au învăţat prea mult, însă au venit la examen relaxaţi şi convinşi că evaluarea competenţelor este floare la ureche. Iar ieşirea din sala de examen s-a facut tot cu zâmbetul pe buze.

"Nu m-am pregătit pentru probă, însă nu e greu. Am citit, m-am relaxat să nu fiu emoţionată şi cam atât. Am avut un text informativ, a fost putin complicat, dar m-am descurcat. Sa vedem ce o sa fie. Doar pentru probele scrise am emoţii şi acolo mă pregătesc intens şi mă străduiesc să fie cât mai bine. La română am cele mai mari emoţii. Acolo e cel mai greu", a explicat o elevă.

"Am recapitulat materia de câteva ori şi m-am descurcat. A fost chiar OK, nu a fost foarte greu. Ma pregătesc, în schimb, pentru celelalte probe, la cele scrise va fi mai greu. La română am cele mai mari emoţii, partea a treia din subiect mi se pare cea mai dificilă", a marturisit un alt tânăr.

În timp ce unii tineri au ales o ţinută sobră, alţii nu si-au facut probleme ca vor fi judecaţi după vestimentaţia neobişnuită sau după frizura extravagantă. Alina, o tânară absolventă de liceu, nu crede că părul roz sau tatuajele de pe mâini ar putea să îi aducă dezavantaje în faţa comisiei de examen. Nici ţinuta abordată de tânară nu a fost una convenţională: maieu, jeanşi mulaţi şi tenişi.

"Am vrut să îmi iau doar un maieu pe mine, dar a trebuit să iau şi un jerseu să nu mi se vadă tatuajele. Nu ştiu cum ar reactiona profesorii, pentru ca nu le-am arătat la şcoală până acum. Dacă nu erau tatuajele, veneam doar în maieu; mă gândesc că trebuie să vii cât mai relaxat pentru un asemenea examen... În liceul meu nu am avut probleme cu părul, însă în alte şcoli sunt profesori mai severi care nu acceptă asemenea culori", a precizat fata.

Examenul maturităţii va continua între 10 şi 12 iunie cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B), iar în perioada 15-19 iunie se va desfăşura evaluarea competenţelor digitale (proba D). Ciclul probelor orale se încheie cu evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C), programată între 22 şi 26 iunie.

Probele scrise ale examenului naţional de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2015, încep luni, 29 iunie, cu testarea cunoştinţelor de limbă şi literatura română (proba E a), şi se vor termina în 3 iulie, urmând ca rezultatele să fie afişate în 6 iulie.

Comenteaza